Kvinna i Vasa som startade Zubierinsamling: Det är lite sorgligt

Sonya Höstman. Foto: Arash Matin/Vasabladet
Sonya Höstman i Vasa ville hjälpa Hassan Zubier och öppnade ett välgörenhetskonto i hans namn. Hon är besviken över att han ljugit om sin bakgrund, men: ”Ingen kan ta ifrån honom det han gjorde i Åbo”.

Höstman suckar när hon lyfter luren på torsdagseftermiddagen.

– Det är lite sorgligt här nu.

Zubiers bakgrund rullades upp

På tisdagen blev det känt att Hassan Zubier  som försökte rädda en kvinna i terrorattacken i Åbo i fjol, har försökt lura till sig ersättning från Statskontoret för uteblivna inkomster.

Följande dag kom nästa nyhet: Hassan Zubier är varken ambulansförare eller fredsbevarare, som han har påstått.

Foto: Pia Heikkilä

Höstman i märklig situtation

För Sonya Höstman innebär det här att hon hamnar i en något märklig situation. Hon öppnade nämligen ett välgörenhetskonto åt Hassan Zubier efter terrorattacken. Den som ville fick ge ett bidrag som gick direkt in på hans konto.

Hon bjöd också in Hassan Zubier till Vasa för att österbottningarna, som skänkt mest pengar, skulle få träffa honom.

Nu känner hon sig både ledsen och upprörd.

– Jag är otroligt besviken faktiskt. Jag kan inte förstå att man far fram med osanningar på det där viset. Jag hade aldrig kunnat tro det här om honom.

Samtidigt är det svårt att vara arg, säger Sonya Höstman.

– Han har inte haft ett lätt liv.

Handlade i god tro

Sonya Höstman säger att hon agerade i god tro. Hassan Zubier hamnade i rullstol efter dådet och Sonya Höstman ville hjälpa honom att försörja sig och sin familj.

– Här kommer han på semester till Finland och så blir hans liv omkullkastat på två sekunder. Och där sitter han med en liten bebis och familj att försörja. Jag ville stödja honom.

Sonya Höstman säger att hon först hade tänkt starta en insamling, men efter ett samtal till polisen kom hon fram till att hon inte ville administrera en sådan. I stället hjälpte hon Hassan Zubier att öppna ett konto på sidan Gofundme i december.

– Men jag har aldrig haft insyn i kontot.

Efter det rullade allt på av sig självt.

– Många människor mådde dåligt över situationen och ville hjälpa till.

Ångrar du nu att du öppnade ett konto?

Sonya Höstman funderar en lång stund.

– Det är svårt att svara på. En sida av mig tycker nog att han behövde få ekonomiskt stöd, för han är ju faktiskt skadad.

Sonya Höstman hoppas att de som skänkt pengar trots allt kan fortsätta se det goda i sin handling. Ingen kan heller ta ifrån honom det han gjorde i Åbo, säger hon.

– Han är värd stöd och uppmuntran för det han gjorde där. Han är nog ändå en hjälte på något sätt. Den andra delen av honom visar mer en söndrig människa.

Sonya Höstman säger att hon inte haft någon kontakt med Hassan Zubier efter nyheten om hans bakgrund.

På torsdag kväll avslutade han välgörenhetskontot. Då hade totalt 32 621 euro kommit in. De sista inbetalningarna gjordes under torsdagen.

Sofia Nygård/Vasabladet/ÅU

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*