Korthuset Inter rasade

Mats Lundberg

Signifikativt för matchen. Kalle Taimi och Inters Macoumba Kandji i en nickduell där Lahtisspelaren utgår med segern. Foto: Mats Lundberg

FOTBOLLSLIGAN

Septembermörkret sänkte sig över en blåsvart elva på måndagen i Kuppis. Veritasstadion gästades av starka medaljaspiranten FC Lahti som efter noter spelade ut ett FC Inter som var sämre än man ens i sin vildaste fantasi kunnat föreställa sig.

Ett virrigt, illa förberett och mentalt nergånget hemmalag svarade för en av de sämsta insatserna i klubbens 27-åriga historia. Efter niottio minuter plus tillägg stod smått ofattbara 1–6 att läsa på resultattavlan. Därmed tar sig Lahtis förbi KuPS och upp på en andra plats i tabellen då fem omgångar återstår. Med en ståtlig plusmålskillnad till på köpet.

Inter kom till spel med ett redan stukat självförtroende. Fyra förluster mot bara en seger på de sex senaste matcherna följdes av ett femte nederlag under italienske tränaren Fabrizio Piccaleta – och nu med rekordstora siffror inför de egna åskådarna.

Piccaleta var förstås en nedstämd man efter slutsignalen. Han ville egentligen inte möta pressen men uppträdde professionellt i sitt försök att förklara vad som hände.

– Jag trodde aldrig att jag som tränare skulle känna mig tvungen att rikta en ursäkt å hela lagets vägnar efter en dålig match. Den här gången finner jag inga andra råd än att frångå principen. Vi stod för en usel insats och skäms var och en till mans. Att det till råga på allt kom inför hemmapublik gör inte det hela bättre.

Piccaleta tillstår att hans adepter uppträder utan självförtroende. Allt som redan är svårt blir så ofantligt mycket svårare – hart när omöjligt.

– Killarna har tappat tron på den egna förmågan. Mycket av återstoden av säsongen handlar om att försöka bli kvitt det mentala ok vi släpat på under en längre tid. I dag förvärrades allt.

En första fast situation var allt Lahtis behövde för att öppna målkranen. En hörna från höger slagen av Hendrik Helmke fann en helt obevakad Marko Simonovski som bara hade att sätta pannan till. 0–1 och brant uppförsbacke direkt. Speciellt mot ett svårflirtat och tätt försvar som Lahtis.

Interspelarna fortsatte att jaga boll under lejonparten av första halvlek. Ibland blev man bolltittare och det var gästerna inte sena med att utnyttja. Efter dryga halvtimmen kom det definitiva avgörandet då FC Lahti inom en minut gjorde både två- och tre–noll.

Först ett självmål genom Alan Henrique efter en frispark av Helmke lett till rena flipperspelet i straffområdet. Och alla som var intresserade av att göra något med bollen bar vita matchställ.

Spelet behövde bara komma i gång igen innan Inter blev av med bollen på mittplan och gästerna kontrade snabbt och effektivt. Siste man på bollen var Simonovski som därmed var tvåmålsskytt.

Med det lät han sig inte nöjas. Två minuter före paus låg lädret igen i nätmaskorna bakom Henrik Moisander. Och Simonovski hade fullbordat ett äkta hattrick – tre fullträffar på en halvlek.

Andra halvan blev bara att spela bort. Men Lahtis vann till slut också den. Trots att Macoumba Kandji reducerade framspelad av Philip Njoku i den 56:e minuten.

Kvällens grannaste mål kom från Hendrik Helmkes högerfot då 25 minuter återstod. En frispark från cirka tjugo meter som smekte underkanten av ribban innan bollen lydigt smet in bakom mållinjen.

För att Inter skulle få vältra sig i sitt eget elände fastställde mittbacken Kalle Taimi slutresulatet på matchens sista spark efter en till hörna från höger.

– Det var en mardröm från början till slut. Sedan motståndarna spräckt nollan var vi aldrig med i matchen. Det enda vi kan göra är att glömma den här matchen och våga se framåt mot nästa, säger Piccaleta.

Lahtis tränare Toni Korkeakunnas var en betydligt muntrare man den här aftonen.

– Inte kan man vara annat än belåten när laget spelar på det här viset. Gänget var laddat och killarna hade en härlig skärpa i avsluten. Det återstår många poäng att kämpa om men vi är absolut inne på rätt spår. Våra mål är högt ställda men vi håller oss till klyschan och tar en match i taget.

Inter spelar sin följande match kommande måndag då man möter jumbon JJK på bortaplan i Jyväskylä. Nästa hemmamatch är den 29 september mot KuPS från Kuopio.

Inter–FC Lahti 1–6 (0–4)
Mål:
8. Marko Simonovski (Hendrik Helmke) 0–1, 32. självmål 0–2 (Alan Henrique), 33. Simonovski (Loorents Hertsi) 0–3, 43. Simonovski (Hertsi) 0–4, 56. Macoumba Kandji (Philip Njoku) 1–4, 65. Helmke 1–5. 90+1. Kalle Taimi (Mikko Kuningas) 1–6.
Inter: Henrik Moisander – Kevin Mombilo (46. Petros Kanakoudis), Alan Henrique, Tero Mäntylä, Tatu Varmanen (77. Guy Gnabouyou) – Ari Nyman, Philip Njoku, Mika Mäkitalo (39. Timo Furuholm) – Mika Ojala, Benjamin Källman, Macoumba Kandji.
FC Lahti: Miikka Mujunen – Kalle Taimi, Pyry Kärkkäinen, Igor Jovanovic (35. Hassan Sesay), Mikko Hauhia – Loorents Hertsi, Aleksi Paananen, Hendrik Helmke, Santeri Hostikka (59. Stenio) – Henri Aurier, Marko Simonovski (77. Mikko Kuningas).
Hörnor: I 9, L 6.
Varningar: I 7 (23. Mäkitalo, 64. Mäntylä, 66. Henrique, 73. 80. Kanakoudis, 75. Ojala, 90+1. Kandji), L 1 (35. Paananen).
Utvisning: 80. Petros Kanakoudis, Inter.
Domare: Jari Järvinen.
Publik: 1814.
Planens lirare: Marko Simonovski, FC Lahti.