Konkurrensen i livsmedelsbranschen blir allt tuffare

Priskriget mellan kedjorna påverkar alla parter. Alla har det tufft, men producenterna har det kanske tuffast, säger Rabbe Wikström, vd i Orkla Finland. Foto: J-O Edberg

Omstruktureringar, saneringar och jakt på kostnader hör till vardagen inom livsmedelsindustrin.

– Livsmedelsbranschen är mycket komplicerad och turbulent och konkurrensen blir allt tuffare. Det gäller att ständigt utveckla nya produkter och följa med trenderna på marknaden, säger Rabbe Wikström, vd för Orkla Finland.

I augusti lämnar han vd-posten efter att ha jobbat i 32 år i företaget. De tolv senaste åren har vari verkställande direktör.

Bakom sig lämnar en bransch i stor omvandling.

Inträdet i EU 1995 medförde sjunkande priser och en skärpt konkurrens, en utveckling som drabbade både odlarna och livsmedelsindustrin.

Under åren har priskonkurrensen blivit allt hårdare mellan S-gruppen och K-gruppen som dominerar marknaden.

Lidls växande marknadsandel sedan etableringen 2002 och S-gruppens starka frammarsch på sistone gör att trycket på prissänkningar ökar ytterligare.

Samtidigt har marknadsutvecklingen för dagligvaror varit rätt svag.

– Marknaden har stagnerat under de senaste fem åren. Men i fjol vände utvecklingen äntligen mot det bättre då ekonomin överlag visade stark tillväxt. Dagligvarumarknaden omsatte i fjol 17,6 miljarder euro, säger Wikström.

På en marknad med svag tillväxt gäller det att kapa marknadsandelar av konkurrenterna.

– Priskriget mellan kedjorna påverkar alla parter. Alla har det tufft, men producenterna har det kanske tuffast, säger Wikström.

Handeln har ändå klarat sig rätt hyggligt.

– Man har lyckats hålla priserna nere och samtidigt lyckats hålla en vinstmarginal på i snitt 4–5 procent medan marginalen inom livsmedelsindustrin varit i snitt 3–4 procent, säger Wikström.

Prissänkningarna har varit kännbara.

Wikström jämför dagens pris på Maku skivad gurka, ett av företagets största produkter, med kampanjpriset för samma produkt 1986, året då han började jobba i företaget.

– Då kostade en burk med 350 gram skivad gurka tre euro omräknat i dagens valuta. I dag koster burken 1,50 euro i stormarknader, och köper man en motsvarande produkt i Lidl, där produkten kommer från Mellaneuropa kostar burken under en euro.

Orkla Finland har enligt Wikström ändå klarat sig bra i den allt hårdare priskonkurrensen.

Företaget är bland de tio största livsmedelsföretagen i landet, och ett av de lönsammaste.

Tillverkningen av sill- och grönsaksprodukter i Åbo är däremot olönsam och produktionen läggs ner vid årsskiftet.

50 anställda blir utan jobb.  Men kända sillvarumärken som Ahti och Vesta kommer i fortsättningen att produceras av underleverantörer.

– Det är tråkigt för de anställda. Men vi har gjort vad vi kunnat för att hålla i gång produktionen. Tack vare att vi köpte Saarioinens grönsaker 2007 klarade vi oss en tid, det gav oss respit. Men nu går det inte lägre. Att packa sill för hand är inte lönsamt, samma sak gäller produktionen av inlagd gurka, säger Wikström.

Företaget har fått negativ respons från konsumenterna för beslutet att lägga ner tillverkningen.

– Man måste också komma ihåg att vi är ett börsbolag, då går det inte att ha en verksamhet som är olönsam, säger Wikström.

Orklas 14 000 kvadratmeter stora logistikcenter ligger Urusberget i Åbo där företaget också har sitt Åbokontor.

När tillverkningen av sill- och grönsaker i Åbo lagts ner har Orkla bara två fabriker kvar i Finland, fabriken i Vaajakoski som tillverkar lakrits och choklad och potatisfabriken på Åland som tillverkar chips och fransk potatis.

– Försäljningen av de här produkterna ökar, det gäller både chips och sötsaker, säger Wikström.

En storsäljare är Pandas konfektaskar Juhlapöydän konvehteja. Den säljer i över tre miljoner exemplar om året.

Som en följd av framgången investerar Orkla i chokladproduktionen i

Också Orklas hälsofrämjande livsmedelsprodukter som företaget lanserade för tre år sedan säljer bra. Försäljningen ökar med 50 procent.

– Konsumenterna har blivit allt mer miljömedvetna och hälsomedvetna. Proteinrika livsmedel som kommer från växtriket vinner terräng medan konsumtionen av rött kött har stagnerat.

Samtidigt avviker finländarnas matvanor från den hälsosamma trenden.

– Stekt fisk, ugnslax, köttbullar, kött- och makaronilåda, pizza och hamburgare hör fortfarande till de populäraste vardagsrätterna, säger Wikström.

Wikström har under sin karriär lotsat företaget genom flera företagsköp och fusioner.

Bland dem finns Panda 2005, Saarioinens grönsaker 2007 och estniska chokladtillverkaren Kalev i Estland 2010-

– Den affären blev en av våra största framgångar. Kalev har i dag vuxit och blivit Estlands Fazer, säger Wikström.
Den senaste fusionen han genomfört är sammanslagningen av bolagen Orkla Foods Finland och Orkla Confectionery & Snacks Finland till en operativ enhet med gemensam organisation och ledning.

Bolagens ledningsgrupper har slagits ihop till en grupp och organisationen har slimmats.

Personalstyrkan minskades med 15 anställda.

– Det är inte bara inom produktionen som det görs nedskärningar. De omfattar också administrationen, försäljningen och marknadsföringen, säger Wikström.

Efter över 30 år i företaget är det nu dags att trappa ner.

– Det har varit ett tufft uppdrag och en hektisk tid med resor varje vecka. Då man snart blir 62 börjar det nog kännas, säger Wikström.

Resorna har gått till Åland, Jyväskylä, Vanda, Oslo, Malmö och Köpenhamn.

– Det har varit ett enda packande hela tiden, men nu är det färdigt packat, säger han.

I början av augusti ger han över stafettpinnen till Pasi Flinkman. Flinkman har jobbat i företaget sedan 2006 och är för tillfället vice vd .

– Det känns bra att lämna över till en som kan företaget. Då vet man att företaget är i trygga händer, säger Wikström.

Han tycker att man ska sluta i tid.

– Det gäller att sluta innan det är för sent. Jag har sett många kolleger som inte kunnat sluta i tid och sedan gått i väggen, säger han.

Wikström fortsätter i företaget fram till årsskiftet som rådgivare i ledningsgruppen.

– Sedan får man se vad som händer. Kanske man börjar med något helt annat, säger han och funderar en stund.

– Jag kanske fortsätter på min doktorsavhandling som blev på hyllan när jag tog tjänstledigt från Hanken och började jobba inom livsmedelsindustrin. Avhandlingen skulle i alla fall bli mycket bättre i dag jämfört med då, säger Wikström.

 

Rabbe Wikström lämnar vd-posten i Orkla Finland i augusti. Foto: J-O Edberg

Rabbe Wikström

 • Utbildning: Ekonomie magister från Åbo Akademi 1983.
 • Aktuell: Som avgående vd i Orkla Finland.
 • Kärriär: 1986 ekonomichef i Fellx, 1991 ekonomidirektör i Felix Abba, 2004 vice vd i Orkla Foods Fenno-Baltic (Finland och Baltikum), 2006 vd i Felix Abba, 2010 vd i Orkla Foods Fenno-Baltic, 2013 vd i Orkla Foods Finland.
 • Familj: Fru och två fullvuxna barn.
 • Bor: I ett gammalt egnahemshus från 1939 i Hammarbacken i Åbo.
 • Bil: Volvo.
 • Intressen: Litteratur, film, musik, mat, sommarstugan i Nagu.
 • Dold talang: Kan laga god kålsoppa och reparera cyklar, har jobbat som cykelreparatör på Gotland sommaren 1979.
 • Favoriträtt: Grillad korv med fransk potatis, gillar också fisk i olika former.
 • Bästa bok: Sapien och Homo Deus – mänsklighetens historia och framtid av Yuval Noah Harari samt Krig och Fred av Leo Tolstoj i fenomenal översättning av Barbara Lönnqvist.
 • Motto: Motivation bygger framgång.
 • Bästa minne som företagsledare: Mina fantastiska arbetskamrater och vår gemenskap som jag kommer att sakna.

Orkla Finland

 • Tillverkar grönsaks- och fiskkonserver i Åbo, lakrits och choklad i Vaajakoski samt chips och fransk potatis i Harladsby på Åland.
 • Har också en omfattande importverksamhet under varumärken som Grandiosa, Abba, Paulüns, Ekströms, RisiFrutti med flera.
 • Omsätter 200 miljoner euro.
 • Sysselsätter 460 anställda. Av dem jobbar 110 i Åbo där företaget också har sitt logistikcenter.
 • Är en del av norska Orklakoncernen. Orkla grundades 1654 som gruvbolag med gruvdrift i Lökken söder om Trondheim. På 1980-talet när malmen tog slut satsade Orkla på märkesvaror inom livsmedel.
 • Orkla har ca 300 varumärken idag och är en stark aktör i Skandinavien inom märkesvaror. Bolaget har också två systerbolag i Finland, Orkla Care som marknadsför kosttillskott och Condite i Nådendal som tillverkar livsmedelsingredienser. Totalt omsätter Orkla i Finland 300 miljoner euro och sysselsätter 600 anställda.
 • Globalt sysselsätter koncernen över 18000 anställda och omsätter över fyra miljarder euro.

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*