Förflytta dig till innehållet

Kanske 5000 totalt på årets September Open

Diana Kinos t.v. och Taru Semberg trivdes på September Open.

Ja till September Open varje år, ja till att ha allt koncentrerat till hamnen, nej till två dagar.

Ungefär de svaren fick Kimitoöns utvecklingschef Gilla Granberg då hon för ett par timmar sedan pratade med företag och föreningar som medverkade i årets September Open i Dalsbruk.

– Det är vår avdelnings största satsning så det är viktigt att veta hur folk vill ha det, säger hon.

Bland andra Diana Kinos från Björknäs trädgård och Taru Semberg från Söderlångviks gård tycker att en dag skulle ha räckt – då kanske det också ha blivit äkta marknadsvimmel. Nu var det ibland lite tunnsått med folk, men det berodde förstås också på det mulna och i går regniga vädret.

De som inte kom för att handla eller träffa folk kom i många fall för att få se Rohan Tallits tornerspel, som gavs också i dag för mångdubbla åskådarled, och som utgjorde en minst sagt stilig avslutning.

Allra sista ordet får i alla fall Bertil Henriksson, en av årets kanske 5000 besökare.

– Allra bäst tycker jag om stora maskiner. Flisaggregatet var bra, säger han.

Någon exakt besökssiffra går inte att få, men man räknade i fjol med 6000 besökare på en enda dag. Då fick föreningar och företag presentera sig i Brukshallen vilket förstås hade den fördelen att man var under tak, men den nackdelen att det var en bra bit till området vid hamnen där skördemarknad, medeltida marknad, tornerspel med mera försiggick.

Det här var Kimitoöns kommuns femte säsongförlängningsförsök under namnet September Open. Också många utländska besökare fanns det i publiken, och en av riddarna i tornerspelet var också han utländsk, nämligen José Bernardes från Portugal.

Han rider på heltid – men att börja rida med harnesk på var som att lära sig rida på nytt, säger han.

– Harnesken på medeltiden var lättare än de vi har i dag, men vi behöver dem för att på riktigt skydda oss. Även om vi inte har skarpa vapen så väger till exempel lansarna mycket, säger en annan av riddarna, Mikko Hokka, till vardags ingenjör och anställd vid Tammerfors universitet.

Jaakko Nuotio och Rohan Tallit stod för en stilig avslutning.

Bra att det ordnas sådant här, då ska man ju som ortsbo vara på plats, tyckte fr.v. Maj-Britt Gustafsson, Mai Hellström och Malin Hellström, tre generationer som handlade bland annat på skördemarknaden.

Bertil Henriksson.

Mikko Hokka t.v. och José Bernardes hjälpte varandra på med harnesken innan de gjorde sina roller som riddare i tornerspelen.

 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter