Förflytta dig till innehållet

Jag vägrar att skämmas

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Efter tre kalla somrar i rad då vi båtfarare varken knappast hade användning för shorts, men måste använda vindtät jacka utomhus, kommer (efter en kall senvinter, en kall junimånad och kall inledning av juli) äntligen en ordentlig värmebölja med trettio grader, en sådan som min mamma sade var vanlig på 1930-talet.
Då går media upp i falsett över klimatförändringen som påstås öka sannolikheten för extrema väderförhållanden (Dan Lolax ledare “Ja du ska skämmas” den 19 juli).
Jag har under de senaste årtiondena läst säkert tusen vetenskapliga rapporter om koldioxidens klimatpåverkan. Summa summarum godkänner jag att Stefan-Bolzmanns lag ger att dubblerad koldioxid i atmosfären kan höja den globala temperaturen med cirka 1 grad Celsius utan återkopplingar. Dessa återkopplingar kan vara både förstärkande och dämpande. Ser man på hur den globala medeltemperaturen har utvecklats under de senaste tio åren verkar återkopplingarna inte alls inverka, kanske tar de positiva och negativa effekterna ut varandra.
I väntan på nästa stora eller lilla istid kan vi förmodligen räkna med något varmare vintrar i medeltal i framtiden. Däremot borde sommartemperaturerna inte påverkas nämnvärt.
Vad gäller extremer ger datamodellerna inga säkra svar. En global växthusuppvärmning som torde ske så att ekvatorn värms mindre än övriga områden leder till lägre temperaturgradienter och därmed (enligt datamodellerna) till att risken för stormar i Europa, Sibirien, Kina och USA minskar.
Övrig inverkan på framtida extremer är innovativa forskares modiga spekulationer som inte kan bevisas. Något statistiskt stöd för ökning av extremer existerar inte heller, däremot har den internationella nyhetsrapporteringen om väder exploderat i en aldrig tidigare upplevd alarmistisk extas. Även lilla ÅU har ryckts med.
Då människan skövlat skog, dikat ut våtmarker, och bosatt sig i floddalar har man orsakat stora framtida problem som ingenting har att göra med den globala medeltemperaturen. Men skogsbränder är naturens naturliga sätt att förnya sig. Vad tror ni har orsakat Sibiriens jättelika björkskogar?
Att både Vladimir Putin och Donald Trump betvivlar människans inverkan på klimatet har ingen betydelse för min inställning. Endast vetenskaplig originallitteratur kan ge svaret – och något säkert svar om det framtida klimatet existerar inte. Jag vägrar definitivt att skämmas.
Jarl Ahlbeck
Teknologie doktor, docent och pensionerad lektor i miljövårdsteknik vid Åbo Akademi

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter