Inters målskytte i träda

Allt flyt som bortblåst. Timo Furuholm (till vänster) och inbytte Macoumba Kandji låg bakom mycket i Inters anfall på måndagen mot SJK. Men oturen grinade de blåsvarta i ögonen. Foto: Mats Lundberg

FOTBOLLSLIGAN

Ett tafatt målvaktsingripande i kombination med ett försvarligt antal tusendollarsmöjligheter ställde till det för Inter i det viktiga hemmamötet med SJK. Gästerna från Seinäjoki gick till ledningen med en stund kvar till paus och stod med både tur och skicklighet emot Inters press i andra halvlek.

– Jag lider med mina spelare. Vi förtjänade minst oavgjort men vi hade inget som helst flyt framför deras mål. Men fortsätter vi att skapa chanser som i andra halvlek i dag har jag inget att oroa mig för. Det kommer att vända, säger tränaren Fabrizio Piccareta.

I italienarens ögon bjöd laget på sin bästa offensiva fotboll för hela säsongen i den senare akten.

– Killarna var intensiva i attackerna och vi vågade fylla på med tillräckligt många man för att ge anfallarna understöd. Som tränare är det just sånt spel man önskar att laget ska kunna prestera.

En överdriven försiktighet präglade Åbolagets spel i matchupptakten. Piccareta har sedan han tog över efter Shefki Kuqi poängterat frihet efter ansvar, men i stark kontrast till senaste hemmamatchen mot Helsingfors IFK kunde man inte spåra mycket av det i första halvlek.

Skadade Mika Ojala med sin kreativitet och precision i inläggen saknades ofantligt mycket. En överansträngd Lucas Garcia hade inte mycket att bidra med på sin högerkant och byttes ut till förmån för Macoumba Kandji innan trekvarten var till ända.

Kort efter det tog SJK ledningen med ett distansskott av Billy Ions som totalt överraskade Henrik Moisander. Inter vaknade lite efter den chocken men till halvtidsvila gick man med ett prekärt uddamålsunderläge mot en defensivt präglad motståndare.

Inter var betydligt aktivare i sitt presspel efter sidbytet och alltmer av spelet förlades på Seinäjokis planhalva. Mika Mäkitalo fick det första läget men störd av en SJK-försvarare i skottögonblicket gick avslutet grovt förbi.

I 58:e minuten hade Kandji ett bra försök men bollen susade ett par meter utanför den bortre stolpen. Samme Kandji fann Benjamin Källman med en öppnande passning en stund senare. Men i stället för att själv gå på avslut valde Källman att överspela situationen med en passning till Timo Furuholm som till på köpet var i offside.

Efter 77 minuter skulle det bara vara kvitterat då Furuholm precis framme vid målet fick chansen med en bredsida. Bollen dansade på mållinjen innan den tog vägen ut på planen igen. Siste man på bollen var Diego Bardanca som nog hindrade ett mål med sitt självuppoffrande spel.

Det blev inga Intermål och orsaken till det är inte svår att skönja. Förmår man inte ens utnyttja de mest uppenbara möjligheterna med praktiskt taget tom bur går det inte att vinna fotbollsmatcher.

– I mitt tycke var det en tudelad match. Vi ägde den första halvan, Inter den andra. Möjligen skapade de tillräckligt framåt för att få med sig 1–1 men vi stod upp för varandra i defensiven. Ibland behöver man den lilla turen för att få med sig resultaten, säger Seinäjokis tränare José Manuel Roca.

– Vi orkade bra i 60 minuter men fick problem den sista halvtimmen i våra positioner. Framåt eftersträvade att anfalla med förstånd. Syftet var att ha kontroll över alla delar av planen.

Inter fortsätter borta mot PS Kemi på lördag.

Inter–SJK 0–1 (0–1)