Förflytta dig till innehållet

Insändare: "Nej är alltid nej!”

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Fredagen den 17 november 2017 faller domen i Åbo hovrätt. En man står åtalad för grov våldtäkt av en tioårig flicka, men detta upplevs inte straffbart och mannen frias från detta åtal. Den åtalade blir i stället fälld för grovt sexuellt utnyttjande av barn och döms därmed till tre års ovillkorligt fängelse.
En våldtäkt är ett grovt brott i sig som ger både psykiska och fysiska men för den drabbade. Att detta dessutom handlar om en underårig och den framtida generationen är en skakande situation, framför allt för anordnandet av barnskyddet i Finland. Hur är det möjligt att den dömde kan gå fri från våldtäktsåtalet?
Den åtalade blev inte fälld för grov våldtäkt eftersom det saknas entydiga bevis på att gärningsmannen använt sig av våld eller hot om våld vilket krävs för att kunna döma någon för våldtäkt. I praktiken betyder detta att den drabbades nej inte räcker för att fälla en person för våldtäkt enligt Finlands nuvarande lagstiftning.
Sexualbrottslagstiftningen i Finland bör ses över. Människorättsorganisationer har redan länge påtalat att lagen om våldtäkt borde reformeras för att baseras på samtycke. Även Europadomstolen, FN:s övervakande kommitté för konventionen mot tortyr samt Istanbulkonventionen som Finland ratificerade 2015 talar för en övergång till att känneteckna våldtäkt på basis av samtycke. Våldtäkt ska bedömas utgående från samtycke, snarare än genom våld och hot mot våld.
Svensk Ungdom vill att en samtyckeslag införs i Finland, så att brottskännetecknen för våldtäkt i strafflagens 20 kap 1 § och 2 § baseras på samtycke. Samtyckeslagen innebär att ett medgivande från bägge parter krävs för ett samlag, vilket borde vara självklart.
Vi vill jobba för att lagen om våldtäkt ska bli tydligare och utgå från offrets rätt till sexuell självbestämmanderätt samt fysisk och psykisk integritet oavsett om brottet skett i samband med våld eller hot om våld. Ett nej ska räcka. Nej är alltid nej.
Mikaela Henriksson
Förbundsstyrelsemedlem Svensk Ungdom
Sonja Rodén
Ordförande för jämställdhetsutskottet i Svensk Ungdom
Ida-Marie Skytte
Kretsordförande för Österbotten i Svensk Ungdom

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter