Ingen Boundbirs i år – men förhoppningsvis 2019

Hötivolit för familjens mninsta på Boundbirsen 2016. ÅU-foto

Sent i går kväll publicerade arrangörerna av det populära Boundbirs-evenemanget i Pargas på sin facebooksida ett meddelande om att evenemanget inte kommer att ordnas som planerat i år på grund av att arrangemangen blivit för tidskrävande. Det intygar Boundbirs-styrelsens ordförande Johan Hermansson.

– Birsen har helt enkelt svällt ut och blivit ett verkligen stort projekt som tar mycket tid särskilt under planeringsskedet på vårvintern. Vi har varit en handfull som dragit lasset och nu behövs en föryngring i den gruppen.

Boundbirsen är ett evenemang för hela familjen som vanligtvis arrangeras vartannat år i Pargas centrum och visar upp den levande landsbygden med djur, maskiner, olika tävlingar och jippon samt försäljning av närproducerad mat och oftast avrundas med dans på kvällen.

Senast det begav sig år 2016 ordnades bland annat en uppvisning i gammaldags kalkbränning i samband med Boundbirsen. Evenemanget har ordnats sedan 1994 under jämna år.

– Jag ser utan vidare att det finns en beställning på den här typen av evenemang, åtminstone då det kommer till själva dagsprogrammet, i framtiden och hoppas att vi kan ordna birsen 2019 med delvis förnyade bakgrundskrafter. Den sittande styrelsen är gärna med och hjälper till, men en föryngring behövs, säger Hermansson som kommer att informera intresseorganisationerna Åbolands svenska lantbruksproducentförbund och lantmannagillet om beslutet i veckan.

Beskedet har överlag mötts av förståelsefulla kommentarer, något som Hermansson ser som en positiv sak. Samtidigt hoppas han att det här fungerar som ett upprop för hugade krafter som vill hjälpa till med arrangemangen i framtiden.

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*