Förflytta dig till innehållet

Hör du till dem som gillar vin, eller vill gilla vin, men är mindre förtjust i allt snobberi kring vin?

ÅU-foto
vinglas

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

ÅU-foto

Hör du till dem som gillar vin, eller vill gilla vin, men är mindre förtjust i allt snobberi kring vin?
Du är inte ensam – och faktum är att hela snobbdelen av vinvärlden ibland känns överväldigande för många. Det är lätt hänt att efter att ha tagit sig fram till vinhyllorna ändå snabbt välja den gamla vanliga, säkra flaskan – bara för att tanken på att försöka förstå sig på och lära sig om vinerna känns svår och lite skrämmande.
Den här kolumnen är tänkt att hitta ett okomplicerat sätt att diskutera vin.
Målet är att klä av vinkulturen snobbigheten och samtidigt göra alkoholmonopolets vinhyllor navigerbara och mera lättillgängliga för er där hemma. Vilken specifik sluttning på en specifik sida av en specifik flod som ett vin kommer från, det lämnar vi till någon annan.
Det är inte därför du dricker vin, eller hur?
Grundtanken är den här: Ett bra vin ska vara gott. Det är inte svårare än så.
Allting som gäller druvor, produktionsområde, årgångar och produktionsmetoder är sekundärt. Den primära funktionen hos ett vin är att det ska smaka bra (och i vissa specifika fall också att det ska passa ihop med en viss maträtt, men det kommer vi till senare). Passar det goda vinet dessutom plånboken så har vi en vinnare!
Däremot är det inte sagt att det sekundära inte spelar någon roll i sammanhanget. För oberoende vilket vin just du tycker att smakar bra, så smakar det bra av en orsak och det kan definitivt vara värt att lära sig vad den orsaken är.
Eller för den delen varför man tycker om vissa – men inte andra – viner av samma druva. Med den kunskapen är det betydligt lättare att hitta nya viner man gillar.
Och hålla sig borta från sånt man vet att inte passar ens smaklökar.
Ett gott vin behöver inte heller vara ett dyrt vin. Även om produktionskostnaderna och alkoholbeskattningen i Finland sätter en nedre gräns på hur billigt ett bra vin kan vara, så finns det gott om viner i nedre mellanregistet (nio till tolv euro), som är riktigt bra viner.
Den här prisklassen är bra att hålla sig till när man ska lära sig om viner. Då kostnaden är relativt låg så man har möjlighet att testa sig fram och kanske hitta favoritdruvor man inte ens vågat tänka på tidigare.
Det viktigaste av allt är att komma ihåg att det inte finns något facit.
Det som jag tycker är gott kanske du tycker att luktar kobajs (det har hänt), medan jag kanske inte tycker om dina favoritviner för att de har en mangoton och jag har vissa trauman med mangocider från tonåren.
Men så länge du själv njuter av vinet så är det ingen skillnad vad någon förstå-sig-påare säger. Ta mitt råd och undvik alla som påstår något annat.
Nästa kolumn går in på om ”gammal gubbe i läderväst” faktiskt är en gångbar beskrivning när man diskuterar vin och varför det är så viktigt att beskriva smaker och dofter i vinet. Tills dess rekommenderar jag att ni köper en flaska av ert favoritvin och funderar på vad det smakar – förutom just vin.
Robin Sjöstrand

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter