Hettan gjorde jobbet lättare för tjuvligor

 

SKURKTÄTT. Inbrotten är särskilt vanliga i sydvästra Finland, enligt polisens statistik. Foto: Pixabay

I sommar har Polisen fått fast ovanligt många utländska tjuvligor. Dessutom har tjuvar tagit sig in genom öppna fönster.

Polisen fick kännedom om över 270 misstänkta inbrott under julimånad. I medeltal sker det ungefär 170 inbrott per månad.

– I år har vi haft problem med utländska tjuvligor som brutit sig in i flera hem. Som mest har vi kunnat knyta tjugo inbrott till samma liga, säger kriminalkommissarie Minna Laukka på Centralkriminalpolisen.

Enligt Laukka görs de allra flesta inbrotten i huvudstadsregionen samt i sydvästra och i inre Finland.

Det vanliga typinbrottet utförs under dagtid i ett småhus. Tjuvar har olika metoder för att försäkra sig om att de får arbeta ostört. De spanar in huset en längre tid, ser om postlådan är full eller om gräset är vildvuxet.

Ett nytt fenomen för den här sommaren har enligt Laukka varit kopplat till det varma vädret. Den varma sommaren har gjort att många har lämnat fönster och dörrar öppna.

– Fem procent av stölder i sommar har gjorts genom öppna fönster eller olåsta dörrar. Hur varmt det än är inomhus uppmanar jag alla att låsa sina hem när de går ut.

Tjuvar stjäl det som snabbt går att omvandla till pengar: kontanter, teknik, smycken och designprodukter.

Även om det i år har skett fler inbrott än vanligt så är det fortfarande ganska tryggt i Finland. Sedan 2010 har antalet inbrott minskat. Ur en internationell synvinkel sker det få inbrott per invånare i Finland.

SPT

 

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*