Förflytta dig till innehållet

Hen och Gud

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Teologerna Patrik Hagman och biskop Björn Vikström har i ÅU uttryckt åsikten, att Gud inte har något kön. P H anser det vara självsäkert och kaxigt att könsbestämma Gud. Han skriver också: ”Istället för att tänka att det bara finns två motsatta kön håller vi på att lära oss, att det hela är mera komplicerat”. Man märker att P H med hull och hår svalt allt vad som från den grumliga genusvetenskapens djup förts upp till ytan. Och då blir det komplicerat – med Gud och kön alltså!
Men ge då Gud samma rätt som genusforskarna vill ge varje människa – nämligen att var och en, ända ner till dagisnivå – ska ha rätt att själv avgöra sitt kön. Gud definierar sig som Fader, alltså han-kön. Paulus säger i Ef. 3:14 ”Därför böjer jag mina knän för Fadern, Han, från vilken allt vad Fader heter i himlen och på jorden har sitt namn.” Guds identitet är starkt förankrad i ”Fadern”. Tänk också på inledningen till Herrens bön: ”Vår Fader, Du som är i himlen. Låt ditt namn bli helgat”. Guds namn är Herren och i Hans namn ingår hela Hans identitet, också benämningen Fader. Det ordas mycket om att Gud är stor. Han är så stor, att Han inte har något kön sägs det. Men Bibeln talar mera om Guds helighet än om Guds storhet. Gud är helig och förväntar sig respekt (gudsfruktan) av oss. Respekt även för sin rätt att vara Fader – och enbart Fader!
Några ord om ”hen”. Med det lilla ordet ”hen” kan man problematisera Gud som Fader. Ordet ”hen” kan man applicera t.o.m. på Jesusbarnet med motiveringen, att man inte vill könsbestämma en liten baby. Så skedde i en församling i vårt västra grannland i juletid.
Inom genusforskningen har man hittat (på) ett 30-tal könsidentiteter utöver nuvarande. Framtidsvisionen för forskningen är förstås ett gemensamt, könlöst och jämställt ”hen” för alla grupper.
Det lilla ordet ”hen” kan faktiskt användas emot den grundläggande bibliska Sanningen, att Gud skapade man och kvinna, två (2) kön. Så undvik det ordet!
Roland Andrén

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter