Förflytta dig till innehållet

Helsingforsarkitekter vann arkitekttävlingen för Åbos upplevelsecenter

Visionsbild

 

Illustration: PES-Arkkitehdit Oy


Arkitektbyrån PES-Arkkitehdit i Helsingfors och deras bidrag ”Luoto” har utsetts till vinnare i arkitekttävlingen för det planerade upplevelsecentret vid Åbo bangård.
I ett pressmeddelande från Åbo stad är ”Luoto” det bidrag som enligt juryn är bäst lämpad för de mångsidiga och krävande målen i arkitekttävlingen.
Tävlingsjuryn anser att bidraget skapar ett nytt dynamiskt och upplyftande element i Åbos stadsbild som är i balans med miljön. Samtidigt är interiören och de yttre utrymmena väl anslutna.
Juryn var enhällig i sitt beslut.
– ”Luoto” är en lyckad funktionell hybrid, där olika aktiviteter stödjer varandra och skapar en attraktiv och upplevelserik helhet som siktar på framtiden, säger juryns ordförande Lauri Kattelus, ordförande i Åbo stadsstyrelse.
Till ”Luotos” förtjänster hör bland annat bangårdsområdets rymlighet och luftighet. En egenskap man lyckats med trots projektets massivitet, anser juryn.

Illustration: PES-Arkkitehdit Oy


Juryn fäster sig också vid områdets parkliknande natur.
Naturen och naturelement på de olika nivåerna av byggnaderna mjukar upp och förankrar helheten i det omgivande landskapet.
På området utformas flera naturliga och spännande forum där människor inom olika branscher möts. Det föder synergier och kreativitet, konstaterar juryn.
Lauri Ylönen, musiker och huvuddesigner i designföretaget Alvardag Oy, har hörts som expert utanför juryn.
– ”Luoto” representerar arkitektur i världsklass och utstrålar internationalitet. Området kommer att locka besökare allt från sportfans till arkitekturentusiaster, säger Ylönen i pressmeddelandet.
PES-Arkkitehdit

Illustration: PES-Arkkitehdit Oy


Planeringen av upplevelsecentret fortsätter nu utgående från det vinnande bidraget från PES-Arkkitehdit i Helsingfors.
Fem arkitektbyråer deltog i arkitekttävlingen som ordnades av företaget Turun Ratapihan Kehitys Oy.
Företaget planerar upplevelsecentret i samarbete med Åbo stad och VR-koncernen.
Delägare i bolaget är Ilkka Paananen och Mikko Kodisoja, grundare och före detta ägare i spelföretaget Supercell, förra ishockeyproffset Saku Koivu och investerarna Ilkka Kilpimaa och Timo Everi i Helsingfors.
Börsbolaget Taaleri deltar också i finansieringen av projektet och har gått in som delägare i bolaget.
Följande steg i planeringen är att PES-Arkkitehdit och företrädarna för projektet tillsammans med Åbo stad gör upp mera detaljerade planer som för
projektet och planläggningen framåt.
Målet är att upplevelsecentret ska stå klart 2022.
Enligt stadsplaneringsdirektör Timo Hintsanen skapar vinnarförslaget en utmärkt grund för den fortsatta planeringen.
– I planeringen kommer upplevelsecentrets anknytning till evenemangscentret Logomo att beaktas likaså förbindelserna till det planerade resecentret och kollektivtrafikens rutter, säger Hintsanen.
 

Åbo upplevelsecenter

Ska bli en knutpunkt för turism och upplevelser kring, musik, kultur, e-sport och idrott samt en plats för service, arbete och boende.
170 000 kvadratmeter våningsyta ska byggas på området mellan Åbo järnvägsstation och Logomo.
Området är 13 hektar stort. Förutom upplevelsecentret ska bostäder för 1500 invånare byggas på området.
Kostnaderna för upplevelsecentret beräknas till 500 miljoner euro.

Källa: Åbo stad.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter