Härliga jordgubbar på tre sätt

Jordgubbar hör verkligen till varma sommardagar, men vad allt kan du hitta på att tillreda av dem? Hur låter det till exempel med en grillad jordgubbssmörgås, en Pavlova eller en torrkaka?

Pavlova med jordgubbar och nutella

12 portioner

Limemarinerade jordgubbar
1,5 lime
400 g jordgubbar
2 msk socker
1 msk finhackad mynta
Maräng
6 äggvitor
3 dl socker
1,5 msk maizena
1 tsk ättika
Hemgjord nutella
150 g hasselnötter
1 dl florsocker
0,5 dl kakao
1 krm vaniljpulver
0,5 msk neutral olja (rypsolja)

Grädde
4 dl grädde
3 msk socker
0,5 tsk vaniljpulver

Nutellagrädde
hälften av den vispade grädden
5 msk nutella

Dekoration
Syrénblommor
50 g björnbär
100 g jordgubbar
hemgjord nutella
200 g vaniljglass
100 g chokladglass

Vispa äggvitorna tills de börjar bli fluffiga.
Tillsätt sockret lite i taget och fortsätt vispa tills allt socker löst sig.
När marängen inte har sockerkristaller kvar tillsätter du maizena och ättika.
Värm ugnen till 120ºc.
Bred ut marängen i en cirkel på en plåt iklädd med bakplåtspapper.
Grädda marängbotten i 1,5 timme. Håll ugnsluckan på glänt under de sista 15 minuterna. Ta ut marängen och låt torka i 2 timmar.
Värm ugnen till 200 ºc.
Placera ett bakplåtspapper på en ugnsplåt och strö hasselnötterna i ett jämnt lager på pappret.
Rosta hasselnötterna på ugnens mellersta fals i 10 minuter tills de har fin brun färg.
Häll hasselnötterna på en kökshandduk och gnugga så att det mesta av skalet lossnar.
Mixa nötterna i en matberedare tills oljorna frigörs och du får ett löst nötsmör, vilket tar upptill 7 minuter. Tillsätt florsocker, kakao, vaniljpulver och salt. Mixa till en jämn kräm.
Tillsätt oljan i en tunn stråle och mixa. Vispa upp grädden och smaka av med vaniljpulver och socker.
Dela grädden i två skålar och rör ner nästan av nutella i den ena gräddskålen.
Skär jordgubbarna i klyftor och rör ihop med socker och lime.
Placera den nu torra marängen på ett kakfat. Klicka över av den vanliga grädden och nutellagrädden. Toppa med ett par glassbollar, marinerade jordgubbar, björnbär och syrénblommor. Ringla över av nutella och servera Pavlovan genast.

Grillad jordgubbssmörgås

2 portioner

4 skivor fullkornsbröd
4 msk smält smör
50 g jordgubbar, skurna iskivor
120 g brie, skuren i skivor
2 tsk balsamico
2 tsk finhackad färsk basilika

Värm upp en smörgåsgrill, och ta fram ett ark bakplåtspapper.
Pensla brödskivorna med det smälta smöret.
Placera brieskivor på ena halvan av brödet och toppa med skivade jordgubbar, balsamico och basilika. Placera en brödskiva överst.
Grilla smörgåsarna i grillen på ett bakplåtspapper (för att undvika att grillen blir smutsig av den smälta osten). Grilla tills osten börjat rinna och servera därefter smörgåsarna varma.

Jordgubb- och rabarberbaka

12 portioner

100 g jordgubbar skurna i klyftor
100 g skalad finhackad rabarber
2 krm kardemumma
0,75 dl socker
120 g mjukt smör
2,25 dl socker
2 ägg
zest från en citron
1 tsk vaniljpulver
4,5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1,75 dl grekisk yoghurt
0,5 dl mjölk
25 g smält smör
2 msk mjöl
2 msk florsocker till servering

Värm ugnen till 175 grader.
Pensla en kakform med det smälta smöret och bröa därefter med mjölet.
Rör ihop jordgubbarna med rabarbern, kardemumman och sockret. Ställ åt sidan.
Vispa ihop smöret med sockret till en ljus och luftig massa. Tillsätt ett ägg i taget och rör därefter ner vaniljpulver.
Blanda ihop vetemjöl och bakpulver i en skål, och yoghurten med mjölken i en annan skål.
Utgå från skålen med smörblandningen och rör ihop en tredjedel av vetemjölsblandningen med smörblandningen och yoghurtblandningen. Upprepa tills allt har blandats ihop.
Sila av överlopps vätska från jordgubb- och rabarberblandningen.
Häll lite av smeten i den smorda och bröade kakformen, tills botten täcks. Klicka över lite av jordgubb- och rabarberblandningen. Varva därefter turvis av kaksmeten och jordgubb- rabarberblandningen.
Grädda kakan på ugnens nedersta fals i 55 minuter. Låt kakan svalna och pudra över av florsockret innan servering.

Sofie Sergelius

Läs mer om ÅU:s matspalt och Sofie Sergelius här.

 

 

Var först att kommentera

Kommentarer

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*