Förflytta dig till innehållet

Grannfejd i Kårlax kring trädfällning: "Meterhöga stubbar är inte ok"

Gillar inte det han ser. Trädfällningen vid tomtgränsen har skötts fel, tycker Bertel Nordlund i Kårlax i Pargas. Trädfällningen som upprör Bertel Nordlund har gjorts på…

Redan prenumerant?

Dela artikeln

En kommentar: “Grannfejd i Kårlax kring trädfällning: "Meterhöga stubbar är inte ok"

  1. Matias Virtanen skrev

    Huvudsyftet med att lämna högstubbar är att främja biologisk mångfald. Högstubbarna är viktiga livsmiljöer för främst insekter och då skalbaggar. Man har i experiment funnit flera rödlistade (hotkategoriserade) skalbaggar under barken eller i veden på högstubbar. När de så småningom (under 10-tals år) sakta bryts ner infinner sig viktiga stadier för andra insektsarter, men också för exempelvis hackspettar. Även som omkullfallna så har högstubbarna ett värde, då för faunan av nedbrytare. FSC:s certifieringsstandard som skogsbolag med flera anslutit sig till kräver av man lämnar ett visst antal högstubbar per hektar när man avverkar.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter