Förflytta dig till innehållet

Glada återseenden vid gymnasiets 50-årsseminarium på Kimitoön

Gamla kompisar. Benita Nordell t.v. och Anna Grönlund (född Ljungqvist) sågs igen, i samband med dagens seminarium i Villa Lande i Kimito. De blev studenter 1991 och ser fram emot att i kväll få träffa fem andra av sina klasskompisar.


Om inget görs och årskullarna fortsätter att krympa så kommer det en dag då Kimitoöns gymnasium har för få studerande.
– Vi måste hitta på något som lockar elever från hela Svenskfinlad. Ungefär som Vörå idrottsgymnasium men med en egen specialitet. Jag tror havet kan vara det som vi ska utgå från.
Det sade öns bildningschef Mats Johansson i dag efter gymnasiets 50-årsjubileumsseminarium där många kloka ord sades om då, nu och framtiden.
Han tillägger att den nya profileringen av gymnasiet måste hittas rätt snart.
– Genast då besluten om vård- och landskapsreformen äntligen är fattade, så vi vet var vi står, måste någon sätta sig ner och fundera på frågan. Rektor och lärare har fullt upp med det dagliga, det måste vara någon annan. Min personliga tanke är alltså att vi kunde ha havet och vår miljö som utgångspunkt och skapa utbildningar som ger också konkret marintekniskt kunnande med hantering av båtar med mera, sade Johansson.
Under själva seminariet sade Jens Berg, tidigare Hbl-chefredaktör och en av dagens inledare, att samarbete blir framtidens ödesfråga för de små finlandssvenska gymnasierna. Dessutom behövs på olika sätt beredskap hos de unga att bemöta och samarbeta med dem som kommer från andra håll av världen -invandring är ett måste för att Finland ska klara sig, landet blir allt mera mångkulturellt.
Dagens moderator Johnny Sjöblom – frilansjournalist i Tyskland – påpekade att engelska inte räcker i frågan om språkkunskaper. Författare Sanna Tahvanainen, en annan av dagens inledare, instämde och efterlyste mera ödmjukhet – det räcker inte med att kunna engelska och tro att datorerna fixar allt annat, med snabböversättningar etcetera.
Apropå språk påpekade dagens tredje inledare, biskop Björn Vikström att alla som går ut skolan borde kunna bra finska, också i en så svensk bygd som Kimitoön.
Alexander Kruglov och Emilia Sjöblom bidrog med pianospel och sång, och var bland 53 deltagare de enda som nu går i gymnasiet. Sanna Tahvanainens önskemål om ”teknikparkering” där alla studerande skulle lämna alla telefoner med mera fick medhåll av Kruglov – man investerar i sig själv om man verkligen lyssnar till det läraren säger och inte låter sig distraheras av annat, sade han.
-Vi har redan mobilparkering så åtminstone telefonerna brukar vi lämna, säger Sjöblom.
Jubileet fortsatte med middag, program och dans med drygt 230 anmälda. Sammanlagt har långt över 1000 studenter bakats under de gångna åren.

Öns studenter alla tre. Sanna Tahvanainen t.v. i samspråk med Mauno Lindroos och Maj-Gret Salama (född Jaakkola) som båda hörde till den allra första kullen studenter. – Bara positiva minnen, jag tycker att vi inte saknade något, sade Lindroos.


Alexander Kruglov och Emma Sjöblom – blivande studenter.


Första kullen studenter var väl representerad vid kvällsfesten, och uppvaktades med rosor av de senaste studenterna. Närmast kameran Roger Sjöberg t.v. och Tage Eriksson t.h.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter