Förflytta dig till innehållet

Gamla länsfängelset på Kakolabacken blir hotell

– För tillfället är området en byggarbetsplats och inte så vackert utvändigt, men trots det har vi haft massvis med besökare i år. I framtiden ska det bli en helhet som lockar till sig hundratusentals besökare årligen, med upplevelser, spa och Åbos främsta hotell, berättar Olli Ojala, styrelseordförande för Kakola Yhtiöt.
Kakola Yhtiöt äger de gamla fängelsefastigheterna på Kakolabacken och har grandiosa framtidsplaner för området. När Ojala presenterar dem är han mån om att poängtera att han representerar ett familjebolag. Målet är därför inte att konkurrera med de stora internationella hotellkedjorna, utan att hitta en egen nisch. Ojala anger också familjeföretagsprincipen som en orsak till att det är ett annat finländskt familjeföretag, Prime Hotels, som får ansvar för att driva det planerade hotellet.

Gamla länsfängelset ska bli hotell. © Tietoa Finland Oy


Hotellet ska stå färdigt våren 2020 och inhyses i det 7000 kvadratmeter stora länsfängelset i rött tegel. Kakola Yhtiöt och Prime hotels har kommit fram till ett driftsavtal som sträcker sig 25 år framåt från det att hotellet öppnar. Hotellet ska få 155 rum på i genomsnitt 30 kvadrat. Prime Hotels har också tidigare erfarenhet av gamla fängelser. Företaget driver nämligen Hotel Katajanokka i det gamla länsfängelset på Skatudden i Helsingfors.
Helsingfors länsfängelse är precis som Kakolafängelset byggt under slutet av 1800-talet och det finns många likheter i arkitekturen. Men hotell Kakola ska inte bli någon kopia av Hotell Katajanokka.
– Det som blir unikt för det här hotellet är att en del av de gamla cellerna görs om till hotellrum. En del av upplevelsen är ju att hotellet har en historia. Därutöver kommer det finnas större rum på cirka 30 kvadrat och sviter med egen balkong, berättar Ojala.

Boende med historia. En del av de gamla fängelsecellerna blir hotellrum. © Tietoa Finland Oy


På Kakolabacken är man för tillfället i full färd med att färdigställa omvandlingen av det gamla centralfängelset till bostäder. De ska vara klara vid årsskiftet. På innergården har gården grävts upp. Där ska ett underjordiskt spa byggas och stå klart 2020. Det ska inte bara betjäna turister, utan också områdets invånare. Också när det gäller spakonceptet försöker Kakola Yhtiöt hitta sin egen nisch – det ska inte vara en konkurrent till Caribia.
Det är tänkt att bryggeriet Kakola Brewing Company ska börja producera nästa år, och 2019 ska det också finnas ett bageri på området. Om man får tro Ojala själv ska också den länge omtalade bergsbanan snart bli verklighet.
– Först var det tänkt att Tall Ships Races-turisterna skulle hinna åka med den. Så blev det ju inte på grund av att det riktades besvär mot projektet, men den ska stå klar under 2018.

Här ska ett spa byggas under marken. © Tietoa Finland Oy

När ÅU pratade med Ojala i våras var han ännu hoppfull om att den omtvistade Kakolaskyskrapan skulle bli verklighet. Men skrapan fälldes på politisk nivå och ingår inte i den plan för området som håller på att utarbetas. Ojala uttrycker besvikelse över att skyskrapan blev en politisk fråga i kommunalvalet men berättar att man nu jobbar vidare enligt den plan som förbereds. Själva hotellet hänger inte på den nya detaljplanen, men för att få till alla delar av den helhet som Ojala pratar om måste planen godkännas.
Området ska också stå värd för konserter, konferenser och andra evenemang. Ett av dem är startup-festivalen Shift, som tidigare har arrangerats i Slottsparken men från och med nästa år flyttar festivalen till länsfängelset. Shift 2018 ordnas i maj.

Olli Ojala. Foto: Ida Björkqvist.


Kakolafängelset

  • Landets största historiska fängelseområde
  • Den äldsta fängelsebyggnaden planerades av Ernst Lohrmann och stod klar år 1853
  • Kakola tömdes på fångar 2007 då fängelseverksamheten flyttade till det nybyggda fängelset i Starrbacka utanför stan
  • På området byggs bostäder för 1 500 invånare

Fredrik Häggman
fredrik.haggman@aumedia.fi

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter