Förflytta dig till innehållet

Funktionsnedsatta borde få välja boende själva

Izabella Lundberg hoppas att alla ska förstå att det nuvarande systemet är omänskligt. Foto: Emma Strömberg.

Personer med funktionsnedsättning borde få välja själva hur och var de bor. Det anser de 30 föreningar och förbund som står bakom medborgarinitiativet ”Inte en marknadsvara” som startade i mitten av juni. Initiativet har fått över 10 000 namnunderskrifter, men det behövs 50 000 för att initiativet ska behandlas i riksdagen.

Izabella Lundberg har en bror med funktionsnedsättning och ÅU skrev förra hösten (se ÅU 12.10) att han tvingades flytta från sitt boende i Ravattula, Åbo.
I stadens offentliga upphandling av boendetjänster valdes vårdbolaget Attendo som ny tjänsteproducent.

I sista stund blev det så att brodern inte behövde flytta till Attendos nya boende på Hirvensalo utan till ett hem bara några tiotals meter bort. Lundberg är väldigt lättad över det eftersom hennes bror har svårt att anpassa sig till nya miljöer. Nu var i alla fall platsen den samma, fast personalen byttes ut.

Lundberg är engagerad i kampen för att grundläggande stödtjänster för personer med funktionsnedsättning ska ställas utanför den offentliga upphandlingen.

Problemet med den offentliga upphandlingen är dels att den som ska använda tjänsterna sällan får bestämma själv, t.ex. var hen vill bo, och dels att boendet kan byta om en annan producent erbjuder ett bättre alternativ i nästa upphandlingsrunda.

– Det är helt galet, det är fråga om folks hem, säger Lundeberg upprört.

Hon anser att systemet så som det ser ut nu är omänskligt.
– Jag hoppas att alla skulle förstå det och skriva på medborgarinitiativet.

Lundberg hoppas att fler människor skulle beröras av den här orättvisan i samhället och se att det angår också dem. Vem som helst kan i något skede påverkas av hur den offentliga upphandlingen av tjänster fungerar.

– Man kan inte veta när man själv eller någon närstående råkar ut för en olycka och får ett handikapp eller föder ett barn med funktionsnedsättning, konstaterar hon.

FDUV (Förbundet för de utvecklingsstördas väl) är en av de 30 organisationer som står bakom medborgarinitiativet. Lisbeth Hemgård, verksamhetsledare för förbundet, lyfter också fram att självbestämmanderätten för personer med funktionsnedsättning inte förverkligas i den offentliga upphandlingen. Bland annat socialvårdslagen borde garantera självbestämmande.

– Men praktiken och verkligheten är en annan, konstaterar Hemgård.

Valfriheten sker hos kommunen när de har en offertrunda och väljer mellan olika tjänsteproducenter. Men de som ska bruka tjänsterna har inget att säga till om i den processen.
– Brukarna är inte part i förhandlingarna och kan därmed inte heller klaga om de är missnöjda med servicen, vilket är ganska otroligt, säger Hemgård.

Däremot lyfter Hemgård fram att det inte är något fel på konkurrens mellan olika tjänsteproducenter. Det garanterar att det finns olika alternativ att välja mellan. Den springande punkten är om den som ska bruka tjänsterna får vara med i processen att välja till exempel boendeform och -plats eller inte.

Hemgård lyfter fram att problemet på svenskt håll har varit att det inte finns valmöjligheter eftersom Kårkulla nästan är den enda tjänsteproducenten. Hemgård poängterar att den offentliga upphandlingen också skulle kunna göras på ett bättre sätt än vad som nu är fallet.

Hon menar att Finland har en snäv tolkning av hur det ska gå till.
– Kommunerna kan bestämma vilka kriterier de ställer i offertrundan. Men nu går oftast pris före kvalitet.

Kommunerna kan också bestämma hur långa avtal de vill göra med tjänsteproducenten. Det är alltså inte givet att ha kontrakt för bara några år vilket är vanligt i Finland.

Just nu bereds en ny lag om service för funktionshindrade och i den finns förslag om personlig budgetering. Det innebär att den personen som är i behov av service på grund av funktionsnedsättning får en personlig budget och får välja själv vilken service pengarna ska gå till.

– Till exempel om en person tycker att det är tråkigt att gå på dagverksamheten kan personen exempelvis välja att vara där två dagar och tre dagar göra något med sin personliga assistent.
Hemgård är positiv till förslaget, men undrar hur det går ihop med den offentliga upphandlingen.

Man kan skriva under medborgarinitiativet ”Inte en marknadsvara” (Ei myytävänä) på hemsidan www.kansalaisaloite.fi. Tiden för att samla de 50 000 namn som behövs går ut sex månader efter att initiativet startat.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter