Förflytta dig till innehållet

Frivilligt och tillsammans

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Kärt barn har många namn, sägs det. Frivilliga insatser brukar kallas ideell eller volontärverksamhet. Det handlar om oavlönade uppgifter som man gör på egen tid, och som bygger på lust och engagemang.
Det sägs att var tredje finländare arbetar frivilligt, dvs. utan ersättning. Samtidigt som samhället sparar pengar blir även solidariteten starkare. Engagemanget har nämligen en positiv kraft, både för den som engagerar sig och det omgivande samhället. Frivilligarbete gör att du kan ansluta dig till ditt närsamhälle och göra det till en bättre plats. Dessutom får man otroligt mycket tillbaka – erfarenhet, nya vänner och ökad social kompetens.
Vi vet att vi mår bra av att engagera oss och av att hjälpa varandra. Att vara del av ett sammanhang, att bli synliggjord, att få göra något för någon annan, när vi ger av vår tid och av oss själva får vi oftast mer tillbaka. Frivilligarbete är särskilt bra för dig som är ensam, har svårt att komma ut på egen hand eller på annat sätt behöver någon att träffa ibland. Om din arbetserfarenhet i Finland är kort eller om din svenska eller finska ännu inte är så bra, kan frivilligarbete vara ett bra sätt att få fotfäste i arbetslivet och förbättra språkkunskaperna.
Men frivilligarbete har även en enorm betydelse för samhället, enligt en utredning som Helsingfors universitet har gjort. Om samhället tog över de uppgifter som nu sköts med frivilliga krafter, skulle det kosta tiotals miljoner euro.
Enligt en studie publicerad i tidskriften Health Psychology, kom det fram att personer som jobbar som volontärer en längre tid lever längre än övriga. Det beror på att de mår bättre av att hjälpa andra personer. Den här slutsatsen kom Sara Konrath med kolleger fram till efter att ha studerat 10 000 personer i olika åldrar.
Även EU har tagit ställning för den ideella sektorns betydelse för samhällsutvecklingen. Ett välfungerande samhälle består av samverkan mellan tre stabila sektorer; den offentliga, den privata samt den ideella, som kompletterar varandra. En välfungerande frivilligverksamhet är en viktig byggsten i vårt välfärdssamhälle.
Temat för Finlands jubileumsår ifjol var tillsammans. Men hur är det i praktiken, uppskattas frivilligarbetet? För frivilligarbete är i allra högsta grad något som definieras av ordet tillsammans. Men det är lätt hänt att man upplever frivilligarbetare som avlönade som arbetar gratis, eller som lekmän som mest är i vägen. Många branscher i Finland är nämligen för bundna till yrkeskunnighet, en situation där professionella utför all verksamhet. Det begränsar naturligtvis de frivilligas möjligheter. Mängden frivilliga är ofta mycket liten, då man jämför antalet professionella i en bransch.
Vi bör anstränga oss mera i Finland och ge flera chanser till frivilligarbete i olika branscher. För stat och kommun, dvs. offentliga sektorn, gäller det att noga överväga vilka bestämmelser man inför så att inte frivilligorganisationernas administrativa börda blir för stor. För föreningar och stiftelser, dvs. tredje sektorn, gäller det att koordinera frivilligverksamheten. För företag, dvs. privata sektorn, gäller det att ge de frivilliga en chans. Frivillighet erbjuder mångahanda fördelar som inverkar positivt både på den frivilligas liv och på samhället.
Tomas Järvinen
Verksamhetsledare
Niclas Sandnabba
Ordförande
Finlands Svenska Ungdomsförbund FSU rf

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter