Förflytta dig till innehållet

Från grådaskig betonggenomfart till småstadsidyll – S:t Karins centrum ska bli som nytt, men vad tycker invånarna?

Anita Ahtiainen och pojkarna Aksel och Aleksi rör sig mycket i S:t Karins centrum. De välkomnar uppfräschningen av centrum och ser speciellt mycket fram emot att få ett ordentligt torg. Men ska torget namnges efter Touko Laaksonen eller ska det heta något annat? Ahtiainen tycker att tvåspråkigheten i staden kunde lyftas fram då torget döps. Foto: Monica Forssell


”Bra” och ”välkommet” återkommer i svaren då S:t Karinsborna kommenterar de pågående rivningar, renoveringar och nybyggen som är aktuella i stadskärnan.
-Jag tycker att det är bra att staden investerar och gör det trivsamt för alla, säger Anita Ahtiainen, som tillsammans med sina två små pojkar rör sig en hel del i S:t Karins.
Speciellt förtjust är Ahtiainen i S:t Karins-huset och det nya biblioteket. Och att den svenska skolan ser ut att få ett nytt skolhus får en stor tumme upp.
-En stad som växer behöver investera och förse stadsborna med det som behövs. Nu hoppas vi bara att det inte blir back på någon front då det gäller skolan, konstaterar Ahtiainen.

Här ska det bli ett nytt höghus med bostäder i S:t Karins centrum. Foto: Monica Forssell


S:t Karins centrum skapades på 1960 – 70 talet under en tid då stora betongbyggnader var modernt. Går det att skapa ett mysigt centrum av en grådaskig betongförort?
Ahtiainen är övertygad om att det gör det, men tillägger att det är viktigt att man då man bygger också beaktar att människor vill hålla till i centrum. Då behövs det också grönområden.
Det framtida torget kommer också att skapa förutsättningar för inte bara traditionell torgförsäljning utan också olika slag av evenemang.
-Det finns alla möjligheter att skapa ett mysigt centrum om man bara använder lite fantasi.

Bygg inte ihjäl centrum, uppmanar Jenna Leinonen. Foto: Monica Forssell


Trettonåringarna Jenna Leinonen och Oona Lehtonen är av samma åsikt beträffande grönområden. Det får inte byggas för mycket.
-Jag tycker inte att varje jordplätt ska bebyggas, säger Leinonen.
-Det ser konstigt ut med gamla hus och jättemoderna hus bredvid varandra, tycker Lehtonen.
Hilkka Ylinen som kommit för att handla på det lokala caféet, bor lite utanför centrum och konstaterar att hon är lyckligt lottad som inte behöver lida av byggbullret i centrum.
-Annars tycker jag det är jättefint att det händer här. Jag ser S:t Karins som en väldigt aktiv kommun och det är bra för stadens image att man piffar upp och bygger nytt.

Hilkka Ylinen är glad över att inte behöva bo mitt i byggbullret. Foto: Monica Forssell


Jouko Lind flyttade till S:t Karins i början av 1980-talet och minns en tid då det betade kor på det ställe där Lidl och S:t Karins-huset nu står.
De nya bostadshusen i centrum stör inte men Lind noterar att man verkar vilja skapa en ”Universitetsgata” av Pyhän Katariinan tie som löper genom stadens centrum.
-Fast nu blir det ju förstås lättare att hänga upp julljusen över gatan då de inte behöver fästas i träd, konstaterar Lind med glimten i ögat.
-Men det känns nog lite vemodigt också när något försvinner, säger Lind och pekar på den tomma tomt som är kvar efter att Kaarina center revs.
Läs också:

Torgnamn efter homoerotisk konstnär gillas inte av alla

Solpaneler och håliga metallskivor ska pryda ämbetshuset som görs om från topp till tå

Monica Forssell
040-860 3961/monica.forssell@aumedia.fi

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter