Förflytta dig till innehållet

Fortsatt dålig lönsamhet för jordbruket

ÅU-foto


Det finländska jordbrukets lönsamhet fortsätter att minska. Lönsamhetskoefficienten för jord- och trädgårdsnäringen år 2016 sjönk från 0,34 till 0,26. Avkastning i procent på totalt kapital var negativ, drygt tre procent.
Företagarinkomsten stannade i genomsnitt på bara 11 200 euro per gård och år.
Resultaten var de sämsta under hela 2000-talet.
Enligt Naturresursinstitutets (Luke) lönsamhetsbokföring sjönk jord- och trädgårdsföretagens totala intäkter 2016 med cirka 0,7 procent till 154 200 euro. Kostnaderna ökade i stället med 0,6 procent till 185 800 euro.
Förlusten beräknad som skillnaden mellan intäkter och produktionskostnader ökade till 31 600 euro.
Spannmålsgårdarnas lönsamhet rasade ner till 0,03 så att det i praktiken inte blev någon ersättning alls för eget arbete och kapital.
För får- och getgårdar och gårdar med blandad produktion var situationen lika svår. För svingårdar sjönk lönsamhetskoefficienten kraftigt till 0,36. För mjölkgårdar och andra nötkreatursgårdar försämrades lönsamheten något till 0,31–0,39.
För fjäderfägårdar förbättrades i stället lönsamheten till 0,78. För växthusföretag ökade lönsamhetskoefficienten till 0,95.
I praktiken var ekologisk produktion lönsammare än traditionell produktion inom alla produktionsinriktningar. Detta berodde på större andel stöd, till en del på högre produktpriser och även på att ekologiska gårdar i allmänhet är större än gårdar i traditionell odling.
Uppgifterna baseras på lönsamhetsbokföringsresultaten som Luke beräknar årligen. Resultaten för 2016 beräknades ur siffrorna för cirka 800 bokföringsgårdar och resultaten viktades till att beskriva situationen för Finlands 36 200 största jord- och trädgårdsföretag.
Resultaten finns att se på Lukes webbplats luke.stat.fi samt mera detaljerat i Jord- och trädgårdsproduktionstjänsten på webbplatsen Ekonomidoktorn.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter