Förbättrat studiestöd till gymnasieelever

Katedralskolan måste flytta på grund av renovering. Vart är ännu oklart. ÅU-foto

Nu kan gymnasieelever ansöka om studiestöd för tio månaders studier per år i stället för nio månader som tidigare. Förlängningen förbättrar omkring 15 000 gymnasieelevers ekonomiska förutsättningar att studera.

Statsrådet beslöt om förlängningen i samband med rambudgeten.

– Det nuvarande studiestödssystemet har varit ojämlikt eftersom den tidsperiod som berättigar till studiestöd i gymnasieutbildningen har varit kortare än för dem som studerar vid yrkesskolor, säger kulturminister Sampo Terho (Blå) som svarar för studiestöden.

Statsrådet vill på detta sätt förenhetliga kriterierna för studiestöden för studier på andra stadiet. Från och med den 1 augusti 2019 kan gymnasieelever ansöka om studiestöd från augusti till maj. Det genomsnittliga studiestödet till gymnasieelever är omkring 100 euro i månaden. Gymnasieelever kan också ansöka om studielån på högst 1 500 euro per termin och därtill få en statsgaranti för studielånet.

Reformen förbättrar även stödet till köp av skolböcker och studiematerial.

– Stödet riktas till familjer med låga inkomster. Det här stödet är ett komplement till studiestödet och alla som är under 20 och studerar på andra stadiet kan söka om det, säger Terho.

Stödet till köp av studiematerial är 46 euro i månaden. Omkring 40 000 studerande på andra stadiet gynnas av reformen.

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*