Fluoridproblem fick nämnd att bordlägga tvångsanslutning till kommunalt vatten

Kimitoöns flagga. ÅU arkiv.

Kimitoöns bygg- och miljönämnd behandlade i går flera fall beträffande tvångsanslutning till Kimitoöns Vatten.
I tre fall, då det gällde hörande av fastighetsägaren, beslöt nämnden bordlägga.
– Eftersom det har varit problem med fluoridhalten i det kommunala vattnet så vill vi vid nästa möte höra bolagets vd Raimo Parikka innan vi beslutar hur vi går vidare. Särskilt de som bor i närheten av Kårkulla vattentag har varit oroliga, det är ju i den vattentäkten som fluoridhalten har ökat, säger nämndordförande Kim Viljanen (FS).

Femstegsprocess

Gällande tre fastigheter beslöt nämnden nu om föreläggande av vite. Det är tredje steget i en femstegsprocess.

Första steget är att husägaren uppmanas ansluta sig, andra steget ett hörande av honom eller henne, tredje steget att nämnden förelägger vite, fjärde steget att husägaren hörs igen och femte steget att nämnden utdömer vite eller böter.

Summan blir i så fall 2 000 euro plus 500 euro per månad, och det dras inte av från anslutningsavgiften utan går direkt till finska staten. Men så långt har inte ett enda fall på Kimitoön ännu gått.

Besvärsrätt

Hur många husägare som ännu inte har anslutit sig, trots att de har hus inom Kimitoöns Vattens verksamhetsområde, är en siffra som lever hela tiden. I ett skede uppskattade man att det finns 300 fastigheter som borde ansluta sig. Många av dem har redan gjort det, för att slippa krångel.
En husägare har, om han blir uppmanad att ansluta sig, två gånger rätt att besvära sig till domstol – både efter tredje och femte steget, alltså efter föreläggande och efter utdömande av vite.
– Inga trevliga ärenden, men allt det här är lagtext som vi måste följa, säger Viljanen.

Senaste provsvaren visar att det kommunala vattnet på Kimitoön är tryggt att dricka: Vattnet i Kimitoöns kommun tryggt att dricka

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*