Flera tillbud, men bara ett dödsoffer i midsommarfirandet

Fredagens hårda vind ställde till med problem både till sjöss och på land. ÅU-foto

Tills vidare är antalet dödsoffer i midsommarfirandet litet.

En person saknas efter att en båt kantrade och sjönk i Rantasalmi i Södra Savolax på midsommaraftonen kring klockan 19. Totalt 12 personer räddades ur vattnet, varav några var barn.

Polisen letade efter den försvunna personen till sent på natten och på midsommardagen har letandet återupptagits, rapporterar Helsingin Sanomat.

Den kring sju meter långa båten kantrade eftersom dess för hade skadats i den hårda vinden. Flera av passagerarna saknade flytväst.

Båtolycka i Vasa

Även i Vasa skärgård var det en båt som slog runt på midsommaraftonen.

Båten körde i hård motvind norrut från båthamnen i Västervik när vågorna slog över relingen och fören började sjunka. De tre passagerarna räddade sig ut genom akterdörren i hytten, rapporterar Pohjalainen.

En utomstående person som bevittnade olyckan räddade sällskapet ur vattnet och transporterade dem till sin stuga för att värma sig.

Räddningsverket hämtade sällskapet från stugan. Den omkullvälta båten drev mot Skakgrund, där det är på ägarens ansvar att bogsera bort den.

Tillbud i Jokela

I Jokela i Tusby var det nära att det hade gått riktigt illa för en grupp ungdomar som åkte i en skåpbil.

Skåpbilen åkte av vägen och slutade på en åker. Bilen hade åtta kring 20-åriga passagerare, såväl män som kvinnor. Tre av passagerarna skadades lindrigt, rapporterar Ilta-Sanomat.

Polisen bedömer att olyckan berodde på för hög situationshastighet. Olyckan ägde rum i en kurva på ett vägavsnitt där hastighetsbegränsningen skiftar från 60 till 80 km/h.

Flera av personerna i bilen hade druckit alkohol, men huruvida föraren också var berusad är tills vidare oklart. Polisen utreder frågan.

Gott om elavbrott

Den hårda vinden som svepte över landet på midsommaraftonen orsakade gott om elavbrott.

Elavbrotten började på förmiddagen och situationen eskalerade mot kvällen. Som värst var över 20 000 hushåll utan el samtidigt. Elbolagen jobbade ändå hårt med att återställa elen och för många blev elavbrotten kortvariga.

På midsommardagens morgon var drygt 5 000 hushåll utan el, huvudsakligen i östra Finland.

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*