Fiskare kräver att strömmingsfiskets försäkringsskydd återställs

Stödsystemet med fiskeriförsäkring, som har funnits i sjuttio år, har möjliggjort skäliga priser då fiskare försäkrat exempelvis sina trålar. ÅU-Foto

Trålredskapens försäkringsskydd drogs in i början av detta år och statens andel av ersättningarna minskades, som en del av regeringens sparåtgärder. I samband med helhetsförnyandet av fiskeriförsäkringslagen år 2014 avlägsnades helt försäkringsstödet för fiskefartyg över 12 meter.

Nu slår fiskeriförsäkringsföreningarna larm om att höjda försäkringspremier och självriskandelar vid skador inte räcker till för att kompensera den förlorade finansieringen och därmed trygga systemets fortsättning.

Fiskeriförsäkringssystemet skapades för snart hundra år sedan eftersom kommersiella försäkringsbolag inte försäkrade fiskeredskap och -fartyg.

För skador förorsakade av sälar och skarvar kan fiskarna få stöd, men bara om fiskeinkomsten är åtminstone 10 000 euro per år.

SPT

 

Läs mer om yrkesfiskares vardag: ”En reform lika stor som EU-medlemskapet” (ÅU, 10.2017)

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*