Förflytta dig till innehållet

Finskspråkig studerande vill slopa fördomar mot svenskan

Miro Rein. 21-åringen från Träskända vill lära finskspråkiga svenska. Foto: Yascha Gilbert


Miro Rein har studerat musikvetenskap och historia vid Åbo Akademi i två år. I höst ska han börja studera nordiska språk vid Åbo universitet.
– Under förra läsåret började jag fundera på alternativa studier. Jag har alltid velat bli lärare och har nu konstaterat att varken musikvetenskap eller historia är det jag brinner för.
– Språk är nog min passion, så nu har jag bestämt att jag vill bli lärare i svenska.
Genom att undervisa finskspråkiga i svenska vill Rein visa kommande generationer att det finns en annan sida av Finland som är precis lika viktig.
– Jag vill visa att man inte måste slukas av hotfulla fördomar.

”Jag har alltid varit intresserad av språk”

Rein är från Träskända i Nyland. Hans intresse för det svenska språket uppstod redan i högstadiet då han började lära sig svenska i skolan.
– Språket verkade bekant men samtidigt främmande. Då väcktes både intresse och nyfikenhet hos mig.
– Jag har alltid varit intresserad av språk, och svenskan är speciellt intressant. I gymnasiet väcktes idén att studera på svenska, berättar han.
För att en finskspråkig ska få börja studera på svenska måste de antingen skriva laudatur i studentexamensprovet i medellång svenska (B1-lärokurs) eller delta i ett språkprov.
– Jag uppnådde inte det vitsordet så jag måste skriva språkprovet. På första försöket kom jag inte igenom så jag tog ett mellanår och åkte till Sverige där jag hade fått en arbetsplats via Nordjobb.
– Under min tid i Sverige utvecklades mina färdigheter i både muntlig och skriven svenska. När jag skrev språkprovet för andra gången kom jag igenom.

Har aldrig känt sig ensam

Ungefär en femtedel av alla studerande vid akademin är finskspråkiga. Rein upplever inte att det har varit för utmanande att studera på svenska.
– I princip är det inte så jobbigt. Alla musikaliska termer har nog varit knepiga men jag har alltid fått hjälp av mina studiekompisar.
– Jag har aldrig känt mig ensam på Åbo Akademi.
Genom att vara aktiv inom studentkören Brahe Djäknar och specialföreningen Akademiska spexet har Rein blivit av med alla hans egna fördomar gentemot finlandssvenskar.
– Till en början kände jag mig bekvämast i sällskapet av tvåspråkiga eller såna som kommer från samma trakter som jag. Då jag inledde mina studier kände jag en sorts kulturkrock med exempelvis österbottningar. De verkade alltid så reserverade då de träffade en finskspråkig.
– Under min aktivitet inom kören och spexet har jag fått träffa finlandssvenskar från hela Svenskfinland. Alla har varit trevliga och välkomnande och jag är väldigt tacksam för dessa kompisar.

Ingen lätt process att lära sig svenska

Efter ungefär ett halvt år vid akademin började Rein förstå vad finlandssvenskheten egentligen innebär.
– Det var ingen lätt process att bli kunnig i svenska. Tack vare mina finlandssvenska vänner har den processen underlättats rejält.
– I mitt sinne heter den här staden Turku och jag använder alltid finska i butiker, men Åbo är också ett ställe där jag kan leta upp den svenska sidan i mig.
Fastän Rein nu lämnar studierna vid Åbo Akademi bakom sig kommer han att hålla kontakten med alla där.
– Det bästa med finlandssvenskar är känslan av gemenskap. I kören har jag lärt mig att människors modersmål inte spelar någon roll.
– Ömsesidig utväxling av kultur är väldigt berikande. På akademin kan man förutom att lära sig svenska även knyta kontakter med en massa härliga människor som man aldrig annars hade träffat.

”Jag hoppas på att få arbeta här”

I Reins hemstad bor det knappt några finlandssvenskar alls.
– När jag faktiskt började reflektera över att Finland är en del av Norden insåg jag att jag ville lära mig nordiska språk.
De nordiska språken är en del av finländarnas identitet, anser Rein, som i sommar arbetar på Sibeliusmuseet i Åbo.
– Jag gör allt möjligt där, bland annat skriver texter på både finska och svenska.
– Jag hoppas på att få arbeta här även efter att jag avslutat mina studier vid akademin.
Sibeliusmuseet på Biskopsgatan är det enda museet i Finland som helt fokuserar på inhemsk musik. 

I domkyrkoparken. Miro Rein är en  fritidskompositör med en passion för det svenska språket. Foto: Yascha Gilbert


Miro Rein

  • 21 år gammal
  • Besitter en stor entusiasm för det svenska språket
  • Har även haft ett intresse för musik sedan treårsåldern
  • Spelar cello och gitarr samt komponerar klassisk musik
  • Har absolut gehör, det vill säga förmågan att både uppfatta och ange exakta tonhöjder utan en referenston

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter