Förflytta dig till innehållet

Fick stora pengar för att forska om diabetes och cancer

– Universitetens och forskarnas kamp om finansiering är stenhård, och det här är ett internationellt erkännande av att vi har lyckats här på vårt ämne, säger Cecilia Sahlgren, professor i cellbiologi.

Två forskningsprojekt inom ämnet cellbiologi vid Åbo Akademi har fått finansiering från den danska fonden Novo Nordisk Fonden, som stöder nordisk forskning inom metabolism och endokrinologi (forskning om kroppens hormoner).

Akademilektor Diana Toivolas forskning om diabetes har belönats med ett storstipendium för 3 miljoner danska kronor, ungefär 400 000 euro för tre år. Fonden utdelade också ett mindre stipendium för ett ettårigt cancerforskningsprojekt åt Cecilia Sahlgren.

Diabetesforskningen har pågått i flera år och det gläder Toivola att arbetet nu får internationellt erkännande.

–Det är otroligt inspirerande att få uppskattning för det arbete som vi redan har gjort, det bevisar att de tror på oss. Speciellt spännande är det att vi står oss i ett internationellt perspektiv.

Toivolas forskning handlar om hur insulinutsöndring fungerar, mer specifikt om den endokrina bukspottskörtelns betaceller. Då man får diabetes förstörs betacellerna, insulinutsöndringen avbryts och diabetikern måste se till att insulinnivån hålls tillräckligt hög på konstgjord väg

– Diabetes är en folksjukdom i Finland, vi är ett av de länder där sjukdomen är allra mest utbredd. Vi jobbar långsamt, en molekyl i taget, men för att kunna kurera och hitta nya mediciner måste man göra grundforskning och förstå cellernas mekanismer. När man förstår hur cellens insulinutsöndring fungerar kan man kanske i framtiden till och med korrigera generna så att sjukdomen inte uppstår.

Med hjälp av pengarna tryggas forskningen åtminstone för de kommande tre åren. Den externa finansieringen är livsviktig för forskningen, bland annat för att avlöna forskare och doktorander.

Det andra projektet som stöds, Cecilia Sahlgrens ettåriga cancerforskningsprojekt, får 400 000 danska kronor vilket är nästan 54 000 euro.

– Det var helt oväntat men väldigt roligt, särskilt som cancerforskning normalt inte får finansiering av den här fonden, berättar Sahlgren.

Genom projektet vill man hitta sätt att lättare och tidigare kunna identifiera så kallade endokrina tumörer. De uppstår specifikt i hormonproducerande delar av kroppen, såsom bukspottskörteln eller mag- och tarmkanalen.

– Problemet med den här sortens tumörer är att de sällan upptäcks tidigt nog, då symptomen är diffusa och lätt förväxlingsbara. De kan bli väldigt stora och upptäcks ofta först när de känns av rent fysiskt, och då har de ofta redan metastaserat. Det som är intressant är att cancerformen har varit lite i skymundan, men nu ökar antalet fall. Så länge de bara upptäcks i tid är de lätta att åtgärda.

Endokrina tumörer är inte Sahlgrens eget specialområde, och orsaken till att hon kom in på ämnet är närmast slumpartad. Initiativet kom nämligen från doktoranden Valeriy Paramonov, läkare i endokrinilogi, som tog kontakt för att göra forskning i ämnet vid ÅA. Hans intresse var att utreda hur de utvecklingsspecifika cellulära mekanismerna påverkar cancerutvecklingen.

– Det var en blandning av tur, intresse och nyfikenhet, säger Sahlgren.

Novo Nordisk Fonden beviljade finansiering för sammanlagt 64 nordiska projekt, varav åtta i Finland. Fem av stipendierna gick till Helsingfors och tre till Åbo.

Fredrik Häggman

Belönade forskare. Akademilektor Diana Toivola, professor Cecilia Sahlberg och doktorand Valeriy Paramonov har fått finansiering för sin forskning. Foto: Timur Yilmaz.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter