Fantastiska franskisar – gör egna och testa batat och rödbeta!

Variera dina franskisar genom att använda olika grönsaker och rotfrukter. Prova till exempel batat, rödbeta och avokado. Du kan även piffa upp vanliga potatisfranskisar med dina favoritkryddor.

French fries, den friterade potatisrätten, trots namnet härstammar egentligen från Belgien och har ätits sedan sent 1600-tal. Grädda franskisarna i ugnen i stället för att fritera, det blir hälsosammare samtidigt som det är mycket enklare att tillreda.
Har du celiaki kan du panera franskisar med glutenfritt mjöl och glutenfritt ströbröd i stället.

Foto: Sofie Sergelius

Batatfranskisar med guacamole

2 portioner

2 batater (cirka 500 g)
1 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
1 tsk rökt paprikapulver
0.5 tsk spiskummin
1 tsk salt
1 krm grovmalen svartpeppar
3 msk olivolja

Guacamole

2 avokadon
0,5 lime
2 vitlöksklyftor
1 krm chiliflingor
2 krm salt
1 krm grovmalen svartpeppar

Värm ugnen till 200 grader.
Skala bataterna och skär dem i stickor. Placera bataterna i en skål och ringla över olivoljan och rör ner alla kryddor. Se till att bataterna är jämnt kryddade.
Placera ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Strö över de kryddade batatfranskisarna i ett jämnt lager.
Grädda franskisarna på ugnens mellersta fals i 35 minuter.

Gör guacamolen genom att skala avokadon och ta bort kärnan. Skala och finhacka vitlöken. Mosa sönder avokadon i en skål och pressa över saften från limen. Smaka av med chiliflingor, salt och peppar.

Foto: Sofie Sergelius

Potatisfranskisar med parmesan och vitlök

2 portioner

450 g fast potatis
2 msk olivolja
5 vitlöksklyftor
2 krm salt
1 krm grovmalen svartpeppar
0,5 dl finriven parmesanost
1 tsk finhackad rosmarin

Värm ugnen till 200 grader.
Tvätta och skär potatisarna i stickor, du kan även skala potatisen ifall du vill.
Skala och pressa vitlöken.
Placera potatisstickorna i en skål och ringla över olivoljan och rör ner pressad vitlök, salt, peppar och finriven parmesanost. Se till att franskisarna är jämnt kryddade.
Placera ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Strö över de kryddade franskisarna i ett jämnt lager.
Grädda franskisarna på ugnens mellersta fals i 25 minuter, men vänd på dem efter att halva tiden gått.
Servera franskisarna varma med finhackad rosmarin

Foto: Sofie Sergelius

Rödbetsfranskisar med getostdipp

2 portioner

2 stora rödbetor (cirka 400 g)
2 ägg
1 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
2 krm timjan
2 dl ströbröd
2 msk olivolja

140 g mjuk getost
50 g crème fraiche
1 krm salt
1 krm grovmalen svartpeppar

Värm ugnen till 200 grader.
Skala rödbetorna och skär i stavar.
Vispa upp äggen med en gaffel i en bred och flat skål.
Häll vetemjöl på en tallrik och rör ner salt och timjan i mjölet.
Häll ströbröd på en skild tallrik.
Doppa rödbetsstavarna först i vetemjölet, därefter i ägget och slutligen i ströbrödet. Se till att franskisarna har en jämn panering.
Placera ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Strö kryddade franskisarna på bakplåtspappret i ett jämnt lager.
Grädda franskisarna på ugnens mellersta fals i 30 minuter.
Gör getostsåsen genom att röra ihop mjuk getost med gräddfil, salt och peppar.
Servera franskisarna varma tillsammans med såsen.

Foto: Sofie Sergelius

Avokadofranskisar med chilimajonnäs

2 portioner

2 avokadon
1 msk limesaft
1 ägg
1 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
2 dl ströbröd
2 msk olivolja

1 dl majonnäs
1 tsk srirashasås

Skär avokadon på hälft och ta bort kärnan. Skär avokadon i klyftor.
Vispa upp äggen med en gaffel i en bred och flat skål.
Häll vetemjöl på en tallrik och rör ner saltet i mjölet.
Häll ströbröd på en skild tallrik.
Doppa avokadoklyftorna först i vetemjölet, därefter i ägget och slutligen i ströbrödet. Se till att franskisarna har en jämn panering.
Placera ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Strö kryddade franskisarna på bakplåtspappret i ett jämnt lager.
Grädda franskisarna på ugnens mellersta fals i 20 minuter.
Gör chilimajonnäsen genom att röra ihop majonnäs med srirashasås. Servera medan franskisarna ännu är varma.

Sofie Sergelius
040-5443997
sofie.sergelius@hssmedia.fi

Fler recept och mera inspiration på foodly.fi

 

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*