Enkel men utsökt mat till pappa!

Bacon- och lönnsirapsplättar

140 g bacon
3,5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
0,5 dl lönnsirap
3,25 dl mjölk
2 msk fikonsylt
lönnsirap och smör till servering

Skär baconet i bitar. Hetta upp en stekpanna och stek baconet knaprigt. Låt överlopps fett rinna av på ett hushållspappersark. Ta vara på baconfettet.

Rör ihop vetemjölet med bakpulver och salt. Rör ner lönnsirap, mjölk och fikonsylt. Blanda till en jämn smet och tillsätt därefter tre fjärdedelar av baconet.

Hetta upp en stekpanna och tillsätt lite av baconfettet. Häll cirka två matskedar av plättsmeten i stekpannan och stek plätten i ett par minuter per sida tills det börjar dyka upp bubblor på ytan. Vänd och stek ytterligare ett par minuter. Upprepa med resten av plättsmeten.

Servera plättarna med lönnsirap, smör och resten av det knaperstekta baconet.

Meatball sub – ugnsbakad köttbullssmörgås 

Köttbullar
400 g nötfärs
1 ägg
0,5 lök
2 vitlöksklyftor
0,5 tsk paprikapulver
2 krm grovmalen svartpeppar
1 tsk salt
1 dl crème fraiche
1 tsk dijonsenap

Värm ugnen till 225 °C. Placera ett bakplåtspapper på en ugnsplåt.
Skala och finhacka löken och vitlöken.

Blanda ihop köttfärs med övriga ingredienser till en jämn smet. Rulla ihop till små köttbullar (cirka en matsked smet per köttbulle).

Placera köttbullarna på plåten och grädda på mellersta falsen i 15 minuter.

Tomatsås

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk olivolja
1 msk tomatpuré
1 krm grovmalen svartpeppar
400 g tomatkross
0,5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 tsk torkad oregano
1 tsk honung
0,5 dl rödvin (alternativt cirka 1 msk rödvinsvinäger)
1 krm chiliflingor

Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i oljan i en tjockbottnad kastrull tills den är genomskinlig och tillsätt därefter vitlöken och fräs i ytterligare en minut.

Rör ner tomatpuré, svartpeppar, tomatkross, vatten och grönsaksbuljongtärningar. Koka upp såsen och tillsätt därefter timjankvistar, rosmarin, honung, vin och chiliflingor.

Låt såsen koka i 15 minuter på låg värme.

Tillbehör

6 mjuka ostsemlor
100 g riven mozzarella
3 msk finhackad basilika
2 msk rostad lök

Värm ugnen till 225 grader °C.
Skär upp semlorna och placera ett par köttbullar in i brödet, ringla över av tomatsåsen och toppa med riven mozzarella. Placera semlorna bredvid varandra i en ugnsform så att fyllningssidan är uppåt.
Grädda bröden i mitten av ugnen i cirka 5 minuter tills osten smält. Strö över av den hackade basilikan och den rostade löken. Servera smörgåsarna varma.


Ostig lasagne och vitlöksbröd


1 stor gul lök

3 vitlöksklyftor
1 msk smör
600 g nötköttfärs
400 g tomatkross
3 msk tomatpuré
2 tsk torkad oregano
1 tsk torkad timjan
1 tsk honung
1 krm tabasco (mera enligt egen smak)
2 krm grovmalen svartpeppar
2 ekologiska köttbuljongtärningar
lasagneplattor
200 g färsk mozzarella

Ostsås
3 msk vetemjöl
8 dl mjölk
200 g mjuk riven mozzarella
30 g finriven parmesanost
1 tsk salt

Värm ugnen till 225 °C.

Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i smör i en stekpanna i ett par minuter och tillsätt därefter vitlöken.

Placera köttfärsen i stekpannan och stek den under omrörning så att den smular sig.

Tillsätt tomatkross, tomatpuré, oregano, timjan, honung, tabasco, svartpeppar och buljongtärning. Låt såsen koka i cirka 5 min.

Häll hälften av mjölken i en liten kastrull och vispa ner vetemjölet.

Tillsätt resten av mjölken och låt koka upp under vispning, i cirka 3 minuter.

Rör ner den rivna mozzarellan och parmesanen. Smaka av med salt och vitpeppar.

Varva köttfärssås, ostsås och lasagneplattor i en smord ugnssäker form, cirka 30 x 40 centimeter. Häll det sista av ostsåsen överst. Strö över den färska mozzarellan, riven i bitar.

Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter.


Vitlöksbröd
1 batong
4 vitlöksklyftor
100 g mjukt smör
1 msk finhackad bladpersilja
2 krm salt
1 krm grovmalen svartpeppar

Värm ugnen till 200 °C.

Skala och pressa vitlöksklyftorna. Rör ihop vitlöken med smör, bladpersilja, salt och peppar.

Skär batongen i skivor och bred vitlökssmör på alla skivor. Placera på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt och grädda i mitten av ugnen i cirka 5-7 minuter.

Fler recept och mera inspiration på foodly.fi

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*