Förflytta dig till innehållet

Elever i Sunnanbergs skola: Vår skola är bra, eller bäst

Fjärdeklassarna Ellen Lertola, Jakob Hermansson, Benjamin Söderblom och Abbe Paavola. Foto: Anja Kuusisto


– Vår skola är bäst, här känner alla alla.
– Vår skola är bra, och bättre än Malms och Skräbböle.
– För vår skola är liten, eller vi är inte så många.
– Vi bor nära vår skola, och Jakob bor riktigt jättenära.
– Makaronilåda är gott, speciellt med lingonsylt.
Så kan det låta då ÅU slår sig ner vid ett bord med fjärdeklassare i Sunnanbergs skola. Jakob Hermansson, Ellen Lertola, Abbe Paavola och Benjamin Söderblom trivs i sin skola och makaronilåda mumsar de förstås i matsalen.
Att matsalen ligger i den del av skolan som var tänkt att rivas, det vet de nog eftersom hela huset tömdes till sommaren – men sen bars matbord, stolar, pulpeter med mera in igen när skolåret började.
Någon rivning hade inte kommit igång och någonstans måste elever och grejer ta vägen.
I huset som är tänkt att rivas finns ett klassrum, en slöjdsal, den lilla matsalen och utdelningsköket.
– Vi har fortfarande många ouppackade lådor som bars ut i källaren och på vinden i huset bredvid, säger klassläraren Bodil Sjögren, platsansvarig i Sunnanbergs skola. Men vi försöker ta allt med ro.
– Vi kan inte involvera barnen i de här diskussionerna, för dem är en dag en lång tid…

Bodil Sjögren i samspråk med andraklassaren Mea Isaksson. Foto: Anja Kuusisto

Skolrenovering diskuterades redan på 90-talet

Ja, i barnens öron är vägen från årskurs ett till sex en evighet. I år går 36 elever i den åldern i trelärarskolan Sunnanberg, nästa år överskrids 40-strecket igen när det tycks bli en stor etta och skolans nuvarande sjätteklassare är färre.
Sjögren har jobbat i skolan sedan hon blev klasslärare, i början av 90-talet.
– Jag har trivts bra hela tiden, det är en härlig skola. Men redan då, på 90-talet var det aktuellt med en renovering. Då tänkte man ta vinden i bruk i det yngre skolhuset. Sen kom nya bestämmelser som skulle ha krävt hiss och planerna stupade på det.

Uppfinningsrikedom krävs

Efter det har vissa mindre renoveringar gjorts men så har det också krävts en hel del uppfinningsrikedomen för att få skolarbetet att fungera.
Eleverna i trean och fyran jobbar i det som en gång varit en lärarbostad, och de går igenom det som är kafferummet & kopieringsrummet med mera när de går till klassrummet. Bakom det lilla lärarrummet ligger lärarnas sociala utrymme eller omklädningsrum. Det är toaletten.
Men i matsalen har fjärdeklassarna snart ätit klart och ännu var det en grej som reportern behöver upplysas om:
– Vi har en djungel också. Dit nere på gården.

Sunnanbergs skola verkar i två hus med gård i en sluttning.

Bakgrund om beslutsgången kring Sunnanberg

  • 2014 lät Pargas stad konsulten Marcus Henricson göra en utredning om byskolorna i Pargas. Han föreslog att skolorna Skräbböle, Våno och Sunnanberg alla skulle sammanslås till en.
  • I mars 2015 beslöt fullmäktige att Våno skola och Skräbböle skola sammanslås. Protester från Våno förekom, men skolhuset var fuktdrabbat och eleverna var tvungna att verka i baracker. Skräbböle skola byggdes ut och skolorna blev en, i byn Skräbböle som för Vånobor ligger på vägen mot centrum. Sunnanbergs skola på Ålön ligger geografiskt i en helt annan riktning.
  • 13 december 2016 beviljade fullmäktige planeringspengar för Sunnanbergs skola för 2017.
    15 december 2016 föll generalplanen för Ålön i Högsta Förvaltningsdomstolen. Planen skulle ha tillåtit mer inflyttning till Ålön.
  • I kommunalvalet våren 2017 var skolinvesteringen en av valfrågorna, då Saml starkt motsatte sig en satsning på Sunnanbergs skola, som försvarades av framförallt SFP- och SDP-politiker.
    Hösten 2017 Saml tog upp frågan igen i budgetdiskussionerna, de vill riva upp beslutet då Ålöplanen hade fallit. De blev i minoritet.
  • I årets budget finns 600 000 för skolrenovering/bygge, och i ekonomiplanen för 2019 finns 800 000 reserverat. En planeringsgrupp med tjänstemän, skolpersonal och föräldrarepresentanter tillsattes i slutet av 2017. I mars i år presenterade gruppen premilinära skisser på en liten, knappt 500 kvadrat stor, skola i två huskroppar.
  • Någon rivning, renovering eller nybyggnad har inte påbörjats då varken rivningslov eller undantagslov ännu finns.

LÄS OCKSÅ: Pargas styrelseordförande Holmberg: Hur vi än vänder oss är Sunnanbergs öde problematisk
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter