Förflytta dig till innehållet

"Det bidde ingen kostym, det bidde inga byxor, det bidde ingen vante"

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.


För 70 år sedan skapade man ett grundmönster i (väst)europeisk politik. Mönstret bestod av två delar. Dels skulle de europeiska länderna samarbeta ekonomiskt, dels skulle Förenta staterna finnas som någon form av stabiliserande kraft mellan stora länder med gamla imperiala målsättningar.
Den ena delen av lösningen fick namnet EG, senare EU. Den andra delen var Nato.
Efter några veckor av internationella möten ser den här lösningen nu lite skrangligare ut. G7-mötet blev någonting av en katastrof.
Insikten på mötet var att språkbruket inom fyra väggar var av samma slag som de twitter-meddelanden världen har fått njuta av under de senaste åren. Språkbruket antyder att ingenting riktigt fungerar som de europeiska ledarna har vant sig vid tidigare.
De minnesgoda kommer ihåg John F. Kennedy vid Berlin-muren: ”Ich bin auch ein Berliner.” Några decennier senare kom Ronald Reagan till samma plats med orden: ”Mr Gorbachov, tear down this wall.”
Min gissning efter G7-mötet var att Donald Trump helt enkelt var tvungen att sedan göra mötet med Kim Jong-un till en stor framgång. Den gissningen besannades nästan genast. Men en granskning av den egentliga överenskommelsen visar att det gick som i sagan: Det bidde ingen kostym, det bidde inga byxor, det bidde ingen vante. Och jag är inte en säker på att det bidde en tumme (upp).
Samtidigt har Trump ruskat om i européernas föreställningar. Hans Tysklands-ambassadör kommer till Berlin för att understryka att han understöder ”Alternative für Deutschland”. Alla kort är alltså uppe i luften och många frågar sig om det ska vara möjligt att plocka upp dem och få dem i ordning igen.
Europa är i dag inklämt mellan ledningen i Vita huset, ledningen i Kreml och ledningen i Pekings Hemliga stad. Det väcker oro och skapar också den sortens irritation, som vi inte heller är betjänta av.
Att nu ge det transatlantiska samarbetet på båten är ungefär det dummaste vi kan göra. Det gäller alltså att hålla sansen, hålla kursen och hoppas att mellanvalet i Förenta staterna i december ska vara en signal om att Förenta staterna kan vända sig tillbaka. Inga tecken pekar i den riktningen. I delstaten Virginia söker man nu kandidater för höstens uppgörelser. Det visade sig att trumpisterna stärkte sina ställningar och att Donald Trump nu har en möjlighet att ta över bland republikanerna.
Fortsättning följer på Natos toppmöte den 11–12 juli i Bryssel.
Nils Torvalds
Europaparlamentariker, SFP
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter