Delad pott i prestigemötet mellan Piffen och kanariefåglarna – Pargaslaget förde spelet

Två fotbollsspelare kämpar om bollen

Åbo IFK:s Victor Djibalene och Piffens Jonas Lehtinen i en närkamp. Foto: Mikael Heinrichs

ÅU-cupavslutningen med prestigemötet mellan Pargas IF och Åbo IFK slutade oavgjort 1–1 (0–0) efter en match som dominerades stort av hemmalaget.
Piffen radade upp chanser, särskilt i andra halvlek efter att Gezim Voca utjämnat matchen från straffpukten, men ÅIFK:s försvar och sista utposten Miika Kalliomäki lyckades hålla ut.
– Det här är utan vidare ett resultat vi är mer än nöjda med, särskilt då vi släppte in fyra bollar senast mot Inter/2. Vi förväntade oss en sådan här matchbild och hade förberett oss att ligga på försvaret. Vi har många spelare borta och skadade för tillfället. Straffen kunde vi inte göra något åt, konstaterade ÅIFK-tränaren Jami Wallenius efteråt.

Försvarsmiss bäddade för IFK-mål

ÅIFK gick upp i ledning efter 51 minuter då Piffens försvar helt oförklarligt lät Victor Djibalene slinka förbi i mitten. Han kom i princip helt fri med PIF-keepern Arnold Uschanoff, men skottet var välriktat mot bortre krysset och praktiskt taget otagbart.
Efter målet blev det en enda försvarskamp för kanariefåglarna medan Piffen radade upp chanser och hörnor. Då hörnstatistiken skrivs 12–0 säger det en del om hur matchen såg ut.

Det blev en svettig afton för ÅIFK-keepern Miika Kalliomäki. Foto: Mikael Heinrichs

I tur och ordning hann Jonas Lehtinen, Voca och Joonas Manzo ha gyllene lägen att kvittera innan ÅIFK:s Axel Ahlskog fällde Behar Cimili innanför straffområdet och Voca dundrade in 1–1 i nättaket från elva meter.

Karlsson nära segermål

Minuten efter 1–1 hade inbytte Micke Karlsson en boll via ÅIFK-målvakten Kalliomäki och stolpen, men det ville sig inte för hemmalaget som gick ner till en trebackslinje för att försöka skapa ännu mera tryck mot ÅIFK-målet.
– Inte kan man vara nöjd med oavgjort efter ett sådant spelövertag vi hade. Det känns nog nästan som en förlust då vi var det klart mer spelförande laget. Men de spelade bra försvar också, det måste man ge dem, konstaterade Piffens Jonas Lehtinen.

Pargas IF–Åbo IFK 1–1 (0–0)
Målen: 51. Victor Djibalene 0–1, 67. Gezim Voca 1–1 (str.).
PIF: Arnold Uschanoff – John Adolfsson (62. Behar Cimili), Frans Grönlund, Ville Ranta-aho, Viktor Lindqvist (88. Casper Nyberg) – Jonas Lehtinen, Wille Öhman, Arsalan Azizi, Farhan Omar – Joonas Manzo (62. Micke Karlsson), Gezim Voca.
ÅIFK: Miika Kalliomäki – Ilkka Kortelainen, Juho Nurmi, Huy Tran (37. Jens Skog), Robert Lindqvist (48. Axel Ahlskog, v) – Arman Palani (73. Vilhelm Ahlskog), Cuong Tran, Jeremy Nyman (73. Mathias Brännbacka), Eemeli Palo – Victor Djibalene (90+2. Samu Saari), Yoonis Muse.
Hörnor: PIF 12, ÅIFK 0
Domare: Petri Johansson (Mika Lamppu–Jani-Petteri Ylikännö)