Förflytta dig till innehållet

De utforskar självständighet i Nagu

Funderar på självständighet. Hanna Nyström, Sonia Gürlichová, Sarah Hansenová och Hannah Gustaffson säger att det är svårt att vara självständiga på riktigt eftersom vi idag är så beroende av våra telefoner.

Självständighet i olika former är temat för lägerveckan i Nagu där europeiska ungdomar samlas för ungdomsutbyte.

Mellan söndag och söndag utforskar de vad självständighet betyder på nationsnivå och individnivå.

Några av de som deltar i projektet ”Independent Friends Go Archipelago” är Hanna Nyström från Korpo och Hannah Gustafsson från Västanfjärd. Jag frågar dem vad de tycker är självständighet.

– Självständighet är att man tar sina egna beslut, men tar sådana beslut som inte skadar andra, säger Hanna Nyström.

– Självständighet är olika för olika människor och länder. Det är olika hur man visar självständigheten, säger Hannah Gustafsson.

I projektet deltar också Sarah Hansenová och Sonia Gürlichová som båda kommer från Prag i Tjeckien.

För Hansenová går självständighet hand i hand med frihet.

– Självständighet är att ingen säger åt dig vad du ska göra. Du är fri att leva på det sätt du vill.

Gürlichová säger att självständighet är mer en känsla än ett tillstånd.

– Jag tror att alla ändå är beroende av någonting som till exempel att jobba, men när du gör något du tycker om och vill göra kan du känna dig självständig, säger Sonia.

Projektet är ett Erasmus+ ungdomsutbyte och riktar sig till ungdomar mellan fjorton och nitton. I lägret deltar ungdomar från Turkiet, Grekland, Portugal, Tjeckien, Schweiz och Finland. De finländska ungdomarna kommer både från Pargas och från Kimitoön. Projektet som är ett samarbete mellan Pargas Stad, Kimitoöns kommun och Åbolands ungdomsförbund. Tanken är att deltagarna genom informellt lärande ska utbyta kunskap och erfarenheter av vad självständighet kan betyda i olika europeiska länder.

Under veckan leker de lekar tillsammans och lär känna varandra. Varje kväll presenteras ett lands kultur och mat. Däremellan diskuteras självständighet och även lite EU.

Ungdomarna har varit med i planeringen från start. I ett års tid har de åboländska ungdomarna träffats både i Kimitoön och i Pargas. Joel Kronqvist, fritidsledare på Pargas stad, säger att ungdomarna hela tiden kunnat vara med och påverka programmet på lägret och i maj kunde även en del internationella gäster delta i planeringen.

– Det har gått hemskt bra. Planeringsträffen i maj har gjort jättemycket för sammanhållningen då en del redan känner varandra, säger han.

Joel Kronqvist. Diskussionerna mellan ungdomarna är livliga och pågår sent in på natten, säger Kronqvist.

Det viktigaste är ändå att lära känna personer från andra europeiska länder och efter en knapp vecka på Nagu har flickorna en hel del nya insikter.

– Jag visste att det fanns skillnader mellan länderna, men jag visst inte hur stora de var. Det skiljer sig i kultur och politik och allt. Det är kul att bli medveten om kulturerna, säger Hanna Nyström.

De tjeckiska flickorna trivs i Nagu.

– Det är trevligt. Naturen finns överallt och det är inte så tätbefolkat som Prag, därifrån vi kommer, säger Sonia.

I dag, fredag, har Naguborna chans att ta del av projektet när ungdomarna bjuder upp till spel och lekar i centrala Nagu. Klockan 19 är det program i Bollhallen med fotoutställning och uppträdanden.

Uppdaterad 11.8 klokan 08.45: Ungdomsutbytet är ett projekt under Erasmus+.

Andrea Södergård

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter