Förflytta dig till innehållet

Cygnaeus förskola tillfälligt till Aningaisbacken

pennor i en burk i skolmiljö

Det är brist på tillräckliga och ändamånsenliga förskolelokaler i Åbo. ÅU-foto

Det var en enhällig nämnd för fostran och undervisning som på onsdagskvällen beslöt att Cygnaeus skolas förskolegrupper tillfälligt placeras i Yrkesinstitutets lokaler på Aningaisgatan. Flytten dit sker 1 augusti 2018.

Nämnden beslöt också föreslå att en utredning om Cygnaeus skolas och förskolas behov av tilläggsutrymmen och möjligheter till en nybyggnad i samband med skolan skyndsamt bör göras.

-Våra beslut var enhälliga, hela nämnden ställde sig bakom dem, säger Helen Honkasaari som representerade Sfp på mötet.

Det var diskussionen i ärendet om den svenska dagvårdens och förskolans utrymmesbehov som fick nämndens möte att räcka från klockan 17 till halv tio på kvällen. Det trots att det inte blev någon omröstning, och inte några motförslag till föredragningen i själva ärendet.

-Att ärendet behandlades så länge berodde mera på det att vi generellt diskuterade utrymmesbehoven och det märktes att folk har ett behov av att prata om de här frågorna, säger Honkasaari.

Finns det då en förståelse i alla partier för att den svenska dagvården och förskolan lever så trångt, och har gjort det länge?

– Ja, det finns det, men mera så att problemet gäller generellt, också på finska, och diskussionen blev också generell.

Utrymmesbehoven i Sirkkalakvarteret diskuterades också. Nämnden vänder sig till Fastighetsaffärsverket med budet att man inom Sirkkala skolas upptagningsområde bör hitta en cirka 360 kvadratmeters lokal där två förskolegrupper tillfälligt kan få plats.

När Nämndens svenska sektion senaste vecka behandlade ärendet påminde man staden om att det finns 14 kranskommuner runt Åbo där det inte finns någon svensk skola, och Åbo har avtal om svenskspråkig skola med dessa kommuner.

Men efter sektionens möte hade direktören för bildningssektorn,Timo Jalonen, skrivit in ett tillägg i föredragningen av ärendet. Jalonen ville å sin sida påminna om att förskolan i de flesta kommuner är knuten till småbarnsfostran (dagvården), och att de andra kommunerna därför borde ta hand om sin svenskspråkiga förskoleundervisning själva.

Om Åbo sedan väljer att placera sina egna förskolebarn i samband med skolorna, och inte daghemmen, är Åbos beslut, låter Jalonen förstå.

Trycket på den svenska dagvården i Åbo är stort, inte minst då Skolgatans daghem upphör.

För dagisplatserna på svenska beräknas det finnas ett behov på minst 100 nya dagisplatser under åren 2017-2022

Att nämnden klubbade av den siffran, 100 dagisplatser,var ett viktigt steg framåt, säger Honkasaari.  En tidigare utredning talade om 72 platser, då behovet enligt svenska sektionen kan vara upp emot 200 platser. Vi är nöjda att siffran justerades uppåt.

 

Förskola och dagisplatser i Åbo

  • I den svenska förskoleundervisningen i Åbo finns 129 platser.
  • 124 barn deltar i nuläget i den undervisningen.
  • Cirka 100 svenskspråkiga barn går i finsk förskola.
  • De kommunala dagisplatsernas antal är 458.
  • De privata dagisplatsernas antal är 263.

 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter