Förflytta dig till innehållet

Byggandet i Kakolabacken i Åbo går på högvarv

I Kakolabacken byggs nya bostäder i de gamla fängelsebyggnaderna samtidigt som nya höghusbostäder byggs utanför. Den grå granitborgen i bakgrunden, den så kallade västra cellbyggnaden, inhyser ett 60-tal moderna bostäder. Foto: J-O Edberg


Granitslottets bostäder och Kakolas spa byggs för fullt. Före detta länsfängelset blir hotell. Också fler nya höghus byggs i backen. Byggandet går på högvarv i Kakolas gamla fängelsebyggnader.

Kakola
Kakolaområdet är landets största historiska fängelseområde.
De gamla fängelsebyggnaderna i granit planerades av Ernst Lohrmann och stod klara år 1853.
Länsfängelset, den röda tegelbyggnaden i områdets östra del, byggdes på 1890-talet.
På området finns också ett psykiatriskt fångsjukhus byggt 1905–1908. Sjukhuset har byggts om till bostäder som hyrs ut för kortare perioder.
Kakola tömdes på fångar 2007 då fängelseverksamheten flyttade till det nybyggda fängelset i Starrbacka utanför stan.

 
I 150 år var Kakolafängelset stället där landets farligaste brottslingar förvarades.
Nu byggs fängelset om till högklassiga bostäder. Granitborgen mot väst, den så kallade västra cellbyggnaden, står redan klar och har fått nya invånare.
– Så gått som alla bostäder är sålda. Det är bara de två största som inte gått åt, säger företagaren Olli Ojala, som blåser nytt liv i fängelsebyggnaderna.

Den nyrenoverade västra cellbyggnaden sedd från innergården. Foto: J-O Edberg


I Granitborgen finns drygt 60 bostäder. De nyinflyttade är främst unga och medelålders par, men också ensamstående har flyttat in. Däremot har få barnfamiljer valt att bosätta sig i byggnaden.
Sedan 2015 då Ojalas företag Verkaranta Kiinteistöt Oy köpte fängelsebyggnaderna av statens fastighetsbolag Senatsfastigheter har man hållit på med ombyggnadsarbetet, ett både drygt och kostsamt projekt.
Ojala som själv bor med sin familj i en av lägenheterna i den nyrenoverade granitborgen vill inte avslöja kostnaderna för projektet som också omfattar annat än bostäder.
Men han säger att priserna på bostäderna som byggs i de gamla fängelsebyggnaderna inte skiljer sig mycket från bostadspriserna i nybyggda bostadshus.
– Bostädernas pris är i snitt 5 000–6 000 euro per kvadratmeter, säger Ojala.

Företagaren Olli Ojala, här inne i sitt kontor i den nyrenoverade fängelsebyggnaden, är fullt sysselsatt med att leda byggnadsprojektet som blåser liv i Kakoalas gamla fängelsebyggnader. Foto: J-O Edberg


För tillfället byggs bostäder i fängelsets huvudbyggnad som döpts till Granitslottet. Granitslottet omfattar huvudbyggnaden i grå granit samt två flygelbyggnader som vetter mot innergården med dag- och nattcellsavdelningar.
Nattcellerna vars dörrar och låsmekanismer är skyddade omvandlas till förvaringsutrymmen för invånarna i de drygt 100 bostäder som byggs i Granitslottet.
Utbudet varierar från ettor och tvåor till bostäder med fyra rum och kök.
Och efterfrågan finns.
– Drygt 60 av bostäderna är redan sålda och ett 30-tal är reserverade, säger Ojala.

Ett spa byggs under marken mellan fängelsebyggnaderna inne på gården.


I källarplanet i flygeln med nattceller byggs restauranglokaler för restaurang Kakolanruusu som för tillfället verkar i Granitslottets huvudbyggnad.
Inne på gården mellan de två fängelseflyglarna byggs Kakolas spa. Redan nu kan man se byggets tak och väggkonstruktionerna resa sig ovan marken.
Ojala vill inte ännu avslöja några detaljer om spa-bygget som ska stå klart nästa år.
– Det blir ett spa i lyxklass dit bara vuxna har tillträde, säger han.
Mera än så säger han inte.

Kakolanruusus uteservering i dag. Restaurangen finns för tillfället i fängelsets huvudbyggnad i väntan på nya lokaler på området. Foto: J-O Edberg


I en annan byggnad intill gården byggs lokaler för ett bageri och ett bryggeri. I ytterligare en byggnad byggs fler bostäder. Också här handlar det om ett 100-tal bostäder.
Går planerna i lås ska allt vara klart 2022.
Men det är inte bara i det gamla Kakolafängelset som mycket är på gång just nu.
Före detta länsfängelset som Ojala också äger byggs om till hotell med restaurang- och konferensavdelning. Hotellet får 155 rum.
Byggnaden har hyrts ut i 25 år till hotellkedjan Prime Hotels som blir hotelloperatör.
Rivningen av fängelsebyggnadens interiör har redan startat. När jobbet är klart inleds byggnadsarbetet.
– Bygglovet finns och finansieringen är ordnad. Men tidtabellen är stram, eventuellt måste den justeras, säger Ojala.
Målet är att hotellet ska öppna sommaren 2020.

Nya bostäder i Kakolabacken. Gammalt och nytt möts då det nya Kakola tar form. Foto: J-O Edberg


I sluttningen intill det gamla länsfängelset byggs nya höghusbostäder. En av tomterna ägs av Ojala som tänker bygga ett höghus och en parkeringshall med plats för 230 bilar på tomten.
Granntomten ägs av byggnadsföretaget Pohjola-Rakennus som har tänker bygga tre höghus i bergssluttningen nedanom länsfängelset.
Sprängnings- och jordschaktningsarbetena är i slutskedet på området som för tillfället ser ut som ett enda stort dagbrott.
Byggnadsarbetet på det första höghuset startar i höst. Huset byggs i sex våningar och får 96 bostäder.
Enligt regiondirektör Mikko Kilpi är en tredjedel redan reserverade.
– Målet är att 70 procent av bostäderna ska vara sålda innan årsskiftet, säger han.
Är efterfrågan tillräckligt stor sker byggstarten på följande hus nästa år. Det andra huset är planerat för fler bostäder än första huset.
När alla tre husen står klara rymmer de närmare 350 bostäder.
Hittills har Pohjola-Rakennus byggt 220 höghusbostäder i Kakolabacken, flera av husen ligger bara ett stenkast från det gamla Kakolafängelset.
Alla bostäder är sålda.
– Efterfrågan har varit livlig. Nu är den är inte lika livlig längre som för två år sedan, men den är fortfarande god, säger Kilpi.

Flera höghus ska byggas i den här i gropen nedanför det gamla länsfängelset. Byggstarten för det första huset sker i höst. En parkeringshall i flera våningar ska också byggas på området. Foto: J-O Edberg


 

Se fler bilder från Kakolafängelset:

Spabyggets tak tar form. Takets höjd ligger i marknivå, själva spaanläggningen byggs under jorden. I bakgrunden fängelsebyggnaderna med dag- och nattceller. I flygeln med dagceller (t.v.) byggs bostäder. Nattcellerna i flygeln till höger byggs om till förråd.


Ett golv intill en fängelsetunnel gjuts i fängelsets huvudbyggnad.


 

Suckarnas bro kallas bron som alla nyintagna fångar passerade när de förflyttades från den röda tegelbyggnaden via bron till fängelsets cellavdelningar. Foto: J-O Edberg


Utsikt från suckarnas bro mot innergården och fängelsets huvudbyggnad. Foto: J-O Edberg


Blir förråd. Nattcellerna vars dörrar och låsmekanismer är skyddade omvandlas till förråd åt invånarna. Guiden Anu Salminen demonstrerar cellernas centrallås som är unikt. Foto: J-O Edberg


Fönsterutsikt från Granitslottets takvåning.


Utsikten inifrån. Flera kyrktorn kan ses från hörnlägenheten i huvudbyggnadens takvåning. Foto: J-O Edberg


 
LÄS OCKSÅ:
 Åbo upplever fortfarande ett uppsving inom bostadsbyggandet – men kulmen verkar vara passerad
Warmias golvvärme värmer allt fler hus: Byggboomen har gett S:t Karinsföretaget ett lyft

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter