Bra, bättre, blåbär

Skogens blåa guld, så kan man beskriva blåbär. Blåbär är inte enbart gott och ett mångsidigt bär i matlagningen, utan även en utmärkt källa för B-, C- och E-vitamin.

BLÅBÄRSKUKKO. En finländsk favorit till kaffet. Foto: Sofie Sergelius

BLÅBÄRSKUKKO

200 g smör
0,5 dl socker
3 dl rågmjöl
1 krm vaniljpulver
0,5 tsk bakpulver
400 g blåbär
1 dl socker
0,5 dl potatismjöl

Värm ugnen till 200 grader.

Vispa smör och socker pösigt i en skål. Rör ihop rågmjöl med vaniljpulver och bakpulver och rör ihop med smöret. Knåda till en jämn deg.

Smörj kanterna på en 20×30 centimeters ugnsform, eller en rund pajform med 20 centimeters diameter. Välj en form som har höga kanter.

Dela degen i tre delar och tryck ut två tredjedelar av degen i formen, så att pajbotten trycks upp minst 3 centimeter på kanterna.

Placera pajdegen som blivit över på ett bakplåtspapper. Kavla ut degen till en tunn skiva, i samma storlek som pajformen. Placera i kylskåp i cirka 10 minuter tills degen stelnat.

Rör ihop blåbären med socker och potatismjöl och häll över i pajformen. Ta fram den utkavlade pajdegen ur kylskåpet och placera den försiktigt som ett lock på fyllningen.

Grädda pajen på mellersta falsen i 40 minuter. Servera med vaniljglass eller vaniljsås.

BLÅBÄRSPLÄTTAR. Amerikanska pannkakor är plättar med lite extra volym. Foto: Sofie Sergelius

BLÅBÄRSPLÄTTAR

4 portioner

6 dl vetemjöl
3 msk socker
1 msk bakpulver
4,5 dl mjölk
2 ägg
60 g smält smör
zest från en halv citron
150 g blåbär
smör till stekning
lönnsirap, blåbär, nötter eller banan till servering

Blanda ihop alla torra ingredienser i en skål.

Vispa mjölk, ägg och det svala smälta smöret i en annan skål.

Rör ihop lite i taget av mjölkblandningen med de torra ingredienserna tills det bildats en jämn smet. Rör försiktigt ner hälften av blåbären.

Hetta upp en liten stekpanna eller en plättpanna, klicka i smöret och tillsätt därefter cirka en matsked av plättsmeten (ifall du använder dig av en plättpanna).

Stek plättarna ett par minuter per sida tills det börjar dyka upp bubblor på ytan. Vänd och stek ytterligare ett par minuter.

Servera plättarna med lönnsirap, blåbär, hackade nötter eller banan enligt egen smak.

 

BLÅBÄRSNAAN. Naanbröd, blåbär och gorgonzola är en vinnande kombination. Foto: Sofie Sergelius

BLÅBÄRSNAAN MED KARAMELLISERAD LÖK

2 portioner

2 st naanbröd
1 medelstor rödlök
1 msk olivolja
2 krm salt
1 krm chilipulver
2 msk honung
125 g ricotta
100 g auraost
2 dl färska blåbär
0,5 dl baby spenat
1 tsk citronzest (yttersta skalet på en citron)
1 krm flingsalt

Värm ugnen till 200 grader.

Placera ett bakplåtspapper på en ugnsplåt och lägg naanbröden på pappret. Pensla bröden med lite vatten.

Skala och skiva rödlöken i tunna skivor.

Hetta upp olivoljan i en stekpanna och stek rödlöken tillsammans med salt och chili på låg värme i ett par minuter tills de blivit mjuka. Rör i honungen och rör om i ytterligare ett par minuter tills löken karamelliserats. Ta bort stekpannan från värmen.

Rör ihop smulad auraost med ricotta och bred blandningen över naanbröden. Fördela löken mellan pizzorna och toppa med färska blåbär.

Grädda naanpizza på ugnens mellersta fals i 20 minuter tills blåbären börjar spricka. Ta ut pizzan ur ugnen, strö över av babyspenaten, citronzesten och flingsaltet.

 

Enkel men härlig milkshake läskar i varmt väder. Foto: Sofie Sergelius

MILKSHAKE MED SMAK AV BLÅBÄRSPAJ

2 portioner

2,5 dl mjölk
3 dl vaniljglass
100 g frysta blåbär
50 g mjukt rågbröd eller digestivkex
1 krm kardemumma

Placera samtliga ingredienser i en blender och kör slätt. Servera milkshaken ur höga glas med ett sugrör.

 

Sofie Sergelius

sofie.sergelius@hssmedia.fi

Fler recept och mera inspiration på foodly.fi

Var först att kommentera

Kommentarer

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*