Blås och rytm på Big Band-kurs

Svettigt. Att spela från nio på morgonen till fyra på eftermiddagen kan bli tungt. Men i morgon blir det stor avslutningskonsert i Brankis för Big Band Camp-deltagarna. Foto: Mikael Heinrichs

Ett fyrtiotal kursdeltagare har sedan måndagen spelat och övat big band-musik i Folkhögskolan i Pjukala. Det handlar om en kurs som Västra Nylands Folkhögskola ordnar i samarbete med Finlands svenska sång- och musikförbund, De ungas musikförbund, Blås Åboland, Art-Dur och Musikinstitutet Arkipelag.

Kursen utmynnar i en elevkonsert i Brandkårshuset i Pargas i morgon fredag klockan 14. Konserten är en del av Korpo Sea Jazz-evenemanget som inleddes redan i onsdags och fortsätter fram till söndagen. Biljetter kan köpas vid dörren.

Big Band – eller storband

  • Benämning på en större jazzorkester med fyra sektioner.
  • Standarduppsättningen består av fem saxofoner, fyra tromboner, fyra trumpeter samt en kompsektion på fyra instrument (trummor, bas, gitarr, piano).

– Vi har faktiskt haft glädjen att få ihop två fullstora big band samt dessutom en blåsinstrumentorkester på sex ungdomar som också deltar. Vi blir med andra ord tre sammansättningar som uppträder på fredag i Brankis, berättar Mikael Långbacka som fungerar som huvudlärare för lägret och dessutom har ansvaret för trombonsektionen.

En stor del av kursdeltagarna är från Åboregionen, men man har också lyckats locka en del deltagare från Österbotten, huvudstadsregionen och till och med från Kotka.

– Många musiker är förstås bekanta sinsemellan från olika sammanhang, men vi började nog från noll i måndags med både sammansättningarna, berättar Långbacka.

Eftersom banden är så stora och man har så många deltagare kommer lärarna dessvärre inte att medverka i större utsträckning under fredagens konsert. Lärarna är fem till antalet.

– Pjukala fungerar bra för våra behov, men vi är rätt nära maxgränsen på deltagare. Stället är alldeles fenomenalt och deltagarna har trivts bra, intygar Långbacka.

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*