Bassihusets restaurang försenas

Den sista augusti ska allt vara klart i Bassihusets övre våningar. Foto: Svenska Gården.

Den nya restaurangen som skulle öppna i så kallade Bassihusets övre våningar kan inte öppna i början av augusti.

Öppningen skjuts upp med en månad.

– Det här är förargligt, men gamla hus är utmanande. Ett bra exempel är de sneda väggarna, som tvingade oss att flytta hisschaktet, säger Tony Jäntti, vd för Svenska Gården, som äger fastigheten.

Hissproblemet är nu löst men det är många andra små faktorer som spelar in på ett sätt som försinkar arbetet, säger Jäntti.

– Det är huset som ställer vilkoren och vi får anpassa oss.

Enligt den ursprungliga tidtabellen skulle allt renoveringsarbete både i Bassihuset och i Svenska Gården vara klart till början av sommaren. Förseningarna har drabbat också restaurangerna Blanko och Tintå på bottenvåningen i Bassihuset.

Läs också ÅU:s artikel från april om Blanko och Tintå.

För närvarande målas väggarna i den nya restaurangen. Foto: Svenska Gården.

Bakgrund: Nära att rivas många gånger

Efter Åbo brand 1827 låg tomten i hörnet av Västra Strandgatan och Auragatan öde. Kvar fanns bara ruiner och källaren med tegelvalv som härstammade från början av 1700-talet.

Apotekaren Erik Julin köpte tomten och anlitade arkitekten Charles Bassi för att rita ett hus, som stöd klart 1829. I övre våningen bodde Julin själv, i den nedre våningen drev han sitt apotek.

Huset har 22 rum i tre våningar. Mot gatsidan finns det ändå fönster i bara två våningar.

Byggnaden har överlevt konkreta rivningshot. När det så kallade Verdandihuset i hörnet av Aura- och Slottsgatan byggdes 1898–99 ville fastighetsbolaget ersätta Bassihuset med ett flervåningshus. Projektet ansågs ändå för dyrt.

1917 var det den kända arkitekten Eliel Saarinen som skissade upp planer där Bassihuset skulle rivas. Saarinen ville se träd växa på tomten och ett stort och ståtligt nytt stadshus intill.

Ända till 1922 var Bassihuset hyreshus för butiker, institutioner och privatpersoner. Det året flyttade Svenska Bildningens Vänner (SVB) in och många föreningar började använda lokalerna, och i trettio år gick Bassihuset under namnet ”SVB” bland Åboborna.

SVB drabbades ändå av ekonomiska problem. En sammanslutning av föreningar, kallad ”Gillesgården”, tog över. Ända till slutet av 1990-talet gick byggnaden under benämningen Gillesgården. Den senaste saneringen gjordes i början av 1990-talet i samråd med

Museiverket, och ”Gillesgården” syftar nu på byggnaderna inne på gården

Fakta ur boken ” Auragatan 1, Kvarteret Solen” av Folke Sjögren och Helena Soiri-Snellman.

Var först att kommentera

Kommentarer

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*