Förflytta dig till innehållet

Barnkulturen i Åbo får ett lyft med nytt nätverk

Unna Toropainen, Anna Edgren och Andrea Schmidt är nöjda med hur det svenska barnkulturnätverket ”BaKu” har kommit i gång.
– Det är så här idéer föds, säger Schmidt. Foto: Timur Yilmatz


Det är en mångsidig samling svenskspråkiga kulturarbetare som samlas i kulturnätverket ”BaKu”. Här finns allt från frilansande kulturarbetare till etablerade kulturinstitutioner med en gemensam nämnare: alla jobbar på ett eller annat sätt med svensk barnkultur.
Initiativtagare är Anna Edgren som är kulturkoordinator vid Åbo stads fritidssektor. Hon har på närhåll sett hur mycket svenskt barnprogram det ordnas runtom i staden, men hon har också sett hur splittrad verksamheten är, och hur svårt det kan vara för barnfamiljer att hitta rätt i den snåriga djungeln av information.

Anna Edgren startade nätverket i somras. Nu har man hunnit med två träffar, den tredje är den första november.


I somras gjorde hon slag i saken och kontaktade de olika kulturaktörerna på fältet.
Tanken är att bättre koordinera olika programaktiviteter så att till exempel inte tre olika museer ordnar svenska rundvandringar under samma veckoslut. Nu har man träffats två gånger och erfarenheterna har varit goda, säger Unna Toropainen vid Sibeliusmuseet.
– Många kulturaktörer har begränsat med personal, men nu kan vi göra saker tillsammans och byta kunskap med varandra. Det är också roligt att vi är från så många olika sektorer, det ger oss stöd och inspiration.
Också den frilansande kulturarbetaren Andrea Schmidt är nöjd med hur verksamheten har kommit i gång.
– Det är så här idéerna föds.

Unna Toropainen och Andrea Schmidt.


Det är just det här som är nätverkets styrka: att korsa gränser och inte låsa sig vid gamla verksamhetsmodeller. Folkhälsan kan till exempel ordna sina musikklubbar i Sibeliusmuseet och barnböcker behöver inte alltid presenteras på biblioteket.
I stället kan man göra bokupplevelsen mera spännande genom att ge tips på skräckböcker i en källarhåla i Åbo slott och samtidigt nå nya målgrupper som kanske inte annars besöker biblioteket, säger Edgren.
– Åbo stad kan bidra till samarbetet genom att erbjuda utrymmen och hjälpa till med marknadsföringen. Det som är självklart för någon, kan vara svårt för någon annan.
För att underlätta barnfamiljernas sökande efter information om kulturevenemang på svenska finns nu Facebooksidan ”Barnkultur i Åbo”. Här samlas all tillgänglig information om aktiviteter, evenemang, utställningar och annat som kan intressera barnfamiljer i Åbo som vill göra något på svenska.
Att så många redan ingår i nätverket är bra, även om det innebär en hel del jobb för Anna Edgren.
– Det är både en rikedom och en utmaning.
I skrivande stund ingår dryga dussinet kulturaktörer i nätverket, men det finns plats för flera. Nästa träff ordnas den första november klockan 12 på Åbo svenska teater och dit är alla som jobbar med svensk barnkultur i Åbo hjärtligt välkomna, hälsar Edgren.
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter