Förflytta dig till innehållet

Bara rektorerna får kommentera att TY har anställt en professor som anklagats för sexuella trakasserier

Arkiv
ett observatorium

Arkiv

Observatoriet i Tuorla.


Åbo universitet har anställt en professor från USA som anklagats för sexuella trakasserier, rapporterade flera medier i torsdags.
Professorn anklagades år 2015 för att ha trakasserat två kvinnliga studerande medan han var anställd vid California Institute of Technology i Kalifornien. Enligt tidningen Business Insider blev han först avstängd från sin tjänst nio månader och sedan ytterligare ett år eftersom han bröt mot föreskrifterna i avstängningen genom att kontakta en av de han misstänks ha trakasserat. Även vetenskapstidningen Science har tidigare skrivit om anklagelserna.
Det är frågan om en internationellt erkänd astronom. Han ska jobba två år på observatoriet i Tuorla i Pikis. Universitetet var medvetet om trakasserierna då professorn anställdes.
ÅU har inte lyckats nå rektor Kalervo Väänänen som är på utlandsresa, men enligt universitetets eget pressmeddelande har rekryteringen övervägts noggrant.
Vice rektor Riitta Pyykkö berättar för ÅU att ärendet väckt diskussion bland personalen. Man diskuterade det med personalen under ett möte förra veckan och man kommer att diskutera mera under ett nytt möte nästa vecka.
Pyykkö var inte själv delaktig i rekryteringsprocessen.
Enligt henne anställs han på grund av sina meriter. Han kommer att forska och alltså inte jobba med studerande och är först på en fyra månader lång prövotid.
Rektor Väänänen har sagt till Yle att professorn förtjänar en andra chans men samtidigt poängterat att han inte ska jobba med underordnade. Är det inte lite märkligt?
– Nå, kanske.
Pyykkö är också ordförande för universitetets jämlikhetskommitté och påpekar att det är viktiga frågor för universitetet.
– Vi tillåter inga trakasserier.
Endast rektorerna får kommentera anklagelserna mot professorn i offentligheten. Professorn har själv skrivit under ett avtal med universitetet i Kalifornien att han inte får uttala sig.
Cirka 20 personer jobbar på observatoriet i Tuorla i Pikis, men många av dem jobbar också på andra platser.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter