Baklänges ner i havet…Tina Björk fick uppleva en annorlunda midsommar

Atta ha nära till havet är A och O för Tina Björk. Gärna stannar hon på Gran Canaria ett tag till.

Midsommar på nytt vis fick Tina Björk uppleva det här året.
Hon är född i Jakobstad, var länge bosatt på Åland men har också vistats mycket i Pargas – och beslöt sig 50 år gammal för att satsa på sin ungdomsdröm och bli guide.
– Barnen var vuxna så det var inget som hindrade mig att gå tre månaders kurs i Vörå vid Norrvalla. Sedan följde fem veckor på Malta. Dit kom resebyråer för att värva folk, och jag anställdes av TUI. Sedan oktober i fjol har jag jobbat som guide på Gran Canaria, säger Tina Björk.

Brasa på beachen

 

Nu har hon alltså upplevt sin första kanariska San Juan-helg, som midsommaren kallas där.
– På grund av torkan har det varit eldningsförbud här också men nere på stranden var det tillåtet att ha brasa, så många drog ner till beachen, grillade och umgicks med vänner. Vid midnatt skulle alla baklänges gå ner i havet, för att få tur resten av året. Och det var ju något som jag inte hade varit med om förut, säger hon.
Dunka-dunkamusik ekade över vattnet, och alla som orkade stannade ute på stranden hela natten, sov där, och gick på morgonen till någon taverna för att äta frukost.

Kackerlackorna ökar

Vid midsommar i Finland brukar det vara mycket tal om att dagarna igen blir kortare.
– Här talas det inte så mycket om det men det njuts nog lika mycket av sommaren som vi gör i Finland. Och precis som hemma är dagarna längre. Nu blir det mörkt först vid halvtiotiden, eller drygt två timmar senare än på vinterkvällarna.
Tin Björk tillägger att värmen förstås också känns av under den kanariska sommaren, kvicksilvret stiger ofta till cirka 30 grader i skuggan. Och i samma takt så ökar kackerlackorna.
– Inte i min tvåa på andra våningen i San Fernando (grannbyn till Playa del Inglès), tack och lov. Men det gäller att inte ha mat framme, att hålla städat och föra ut soporna snabbt. Dessutom har jag hällt diskmedel på tröskeln mot balkongen, det är ett knep jag har lärt mig.

Många återkommer

Som guide får Björk bostaden betald av arbetsgivaren och ofta äter hon gratis. Klädseln handlar för det mesta om TUI-uniformen, sex dagar per vecka.
– Lönen skulle inte räcka för familj och huslån i Finland men här och nu blir det mer fickpengar än jag någonsin har haft. Och jobbet är för det allra mesta fantastiskt roligt. Det är så många som återkommer år efter år och älskar Gran Canaria, som i storlek är ungefär som fasta Åland eller som Kimitoön, men ändå har så otroligt mycket att upptäcka. Till exempel finns det 800 km vandringsled här!
Men hur är det med hemlängtan, saknar du finländsk midsommar med nypotatis och sill?
– Sill finns att köpa här. Nypotatis är ingen stor grej eftersom det tas många skördar potatis per år. Jag saknar kanske inte finländsk midsommar men vill nog hem, åtminstone sedan då jag har gjort min jordenruntresa och ska slå mig ner som pensionär. Jag har just bestämt mig för att resa jorden runt. en vacker dag.

Röd fil och piimä

– Men först vill jag stanna här på Gran Canaria ett tag till, jobba vidare och förbättra min spanska. Hur det blir med jobbet beror på min arbetsgivare, jag är nu inne på mitt andra sexmånaderskontrakt. Och är snart på väg hem på semester två veckor. Då ska jag äta röd fil (gjord på helmjölk) och dricka piimä (surmjölk) varenda dag för sådant får man inte här!

Att bli guide var en ungdomsdröm för Tina Björk (andra fr.v. ).
Storslagen ö. Med mycket att upptäcka. Men Gran Canaria är i storlek jämförbar med Kimitoön, eller fasta Åalnd. Foto: Tina Björk

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*