Förflytta dig till innehållet

Avfallsavgiften är orättvis och horribel

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Monica Forssells artikel ”Fortfarande många som vill bli av med avfallsavgiften” (ÅU 11.9.2019) fångar min uppmärksamhet.
Den handlar om avfallsavgiften i Pargas.
Min fru och jag har vid olika tillfällen varit i kontakt med Sydvästra Finlands avfallsservice just med anledning av den orättvisa avfallsavgiften. Dock utan önskat resultat.
Det borde ju vara helt naturligt att fritidsstugeägare som inte använder sig av avfallsservicen blir befriade från avgiften.
Inte ska man väl behöva betala för en tillgänglig service som man inte använder sig av.
Vi betalar ju t.ex. inte för besök på hälsovårdscentralen om vi inte nyttjar servicen, detta trots att hälsovårdscentralen finns i vårt närområde.
Inte heller betalar vi bränsleskatt för bränsle vi inte köper och använder oss av, osv, osv.
Eller varför ska vi som bor längre ut i periferin av kommunen betala en högre avgift för sophämtningen än vad som är möjligt att betala för dem som bor mera centralt?
I centrum kan man själv avgöra hur ofta man vill ha tömning av sitt sopkärl, som står intill fastigheten, och betala därefter.
Vi som bor på Norrskata i samma kommun ska betala en fast avgift för sophantering 3 km bort, oberoende av hur många avfallspåsar vi för dit per år, så även den som inte för dit något över huvudtaget.
Man kan inte undgå att undra över om inte ordet ”avfallsavgift” i den här kontexten borde bytas ut mot ”tvångsavgift för samtliga fastighetsägare”.
Horribelt är ordet!
Håkan Westergård
Norrskata

Dela artikeln

7 kommentarer: “Avfallsavgiften är orättvis och horribel

  1. Priit Proot skrev

    Mest konstigt är det att man är tvungen att betala för en service som inte finns. Man har flera gånger påpekat för sopföretaget att deras service inte är tillgänglig och därför betalar man hamnen på fastlandet separat för sophanteringen samt kan lämna sopor vid en annan station närmare invid i privat regi.
    Ingen överklagan ens med bifogade kvitton duger, utan full avgift uttages år för år.
    De fiffiga i en liknande situation har inte i denna dag ingått något avtal med sopbolaget. Då man själv meddelar att man häver kontraktet p.g.a. ingen användbar service handhålles sägs det att det inte är möjligt.
    Undrar just? Man måste ha ett avtal men inget säger att det är med VFAS. VFAS är ingen myndighet och kan väl inte kräva att man har avtal med dem? Vad är det för avtal som är direkt tvång?

  2. johan sundqvist skrev

    Nu skall jag ge min syn på saken, jag har stridit i många år ang. avfall som min fru och jag producerar på vår sommarstuga, vi har båtplatsen på mitt hemställe på Lövö, ungefär två kilometer från sommarstugan. Säkert i sju år har vi begärt att endast betala grundavgiften för soporna, vi lägger den lilla soppåsen i vårt gemensamma sopkärl här på Djupkärrsvägen, endast 70 meter från vår fasta bostad. Varför skulle vi köra över 1 kilometer extra för att lämna soppåsen på Söljeholmen, det är ekologiskt tänkande av Avfallshanterings bolaget och Åbo förvaltningsdomstol, ännu har jag inte löst ut nyckeln till avfallskärlen på Söljeholmen, jag må nu sitta i tingsrätten, men inte kommer jag att lösa ut nyckeln, för ingen skall tro att jag som är uppvuxen i skärgården skulle kasta våra soppåsar i naturen, tvärtom jag brukar nog plocka skräp från stränderna. Jag har i flera år gjort rättelsyrkan till Åbo Förvaltningsdomstol när det var gratis, nu senast när det kostade 250 euro, förlorade igen som vanligt. Nog har våra beslutfattare sett till att den lilla människan inte skall klaga, för det är stora pengar för en pensionär, arbetslös, lågavlönad, mm. Man skall inte tala om vad det kostar att föra vidare till Högsta Förvaltningsdomstolen, hela 510 euro, en summa som kan vara över hälften av en pensionärs lön. Som vi alla vet, inte gäller det här bara mig och min fru, finns otaliga människor som är i samma situation som inte vill klaga, betalar för sådan service som dom inte använder. Till slut, vad hjälper det att klaga, inte ser våra beslutfattare hur orättvist det är, mitt tilltroende till Finlands rättsväsende har nog sjunkit till botten.
    Johan Sundqvist
    Dragsfjärd

  3. Håkan Westergård skrev

    PEKKA JANSEN
    jag håller också med om att sopfallsavgift är motiverad, men den skall stå i relation till fastighetens behov och användande. Och om fastighetsägaren har dubbla eller flere fastigheter som han själv utnyttjar i kommunen så borde det räcka med att han betalar en avgift såtillvida han använder bara ett sopkärl.
    YNGVE LINDQVIST
    Mycket märkligt HFD beslut. Och likaså märkligt lagbeslut om att det skulle vara förbjudet att föra med sig soppåsen från sommarstugan till den fasta bostaden. Det luktar verkligen ”avgiftstvång” mera än sophantering i praktiken. Och om det nu skall vara avgiftstvång, varför inte baka in den avgiften i fastighetsskatten.
    Du säger att vi på Norrskata inte ”behöver” ha egna sopkärl. Med andra ord, vi har ”förmånen” att åka 3 km för att slänga soporna. Det finns faktiskt gamla människor som i så fall skulle behöva åka taxi (om det nu fanns någon sådan på orten) för att bli av med avfallet. Vore det inte bättre och rättvisare om också Norrskataborna kunde lägga sina sopor i ett eget kärl invid fastigheten och också ges möjlighet att själv bedöma hur ofta kärlet behöver tömmas och betala därefter. Det är ju så, vi i varje fall, skulle vilja ha det.
    JOHAN ANDERSSON
    Gillar din inställning att inte bara svälja alla bestämmelser som inte är rättvisa.
    TOM RAJAKANGAS
    Läste du verkligen igenom min insändare innan du skrev din kommentar?
    Men mina svar på dina frågor är:
    1. En del slänger vi i sopkärlen, en del bränner vi
    2. Nej
    3. Ja
    4. Nej

  4. Pekka Jansen skrev

    Har för egen del förståelse att avgiften är obligatorisk, men den borde vara i förhållande till den mängd man producerar. Som deltidsboare i Nötö Nagu och fast adress i Pargas centrum. betalar jag mer än de som är bofasta därute. Detta bekräftades vid kontakt med LSJ.
    ”Vi ger rabatt till de bofasta” som tjänstemannen konstaterade. En lika avgift för alla vore i mitt tycke acceptabel, men denna bestraffning är svår att förstå. Betalar givetvis avgiften fullt ut på ordinarie bostadsorten.

  5. Yngve Lindqvist skrev

    Jag upprepar mig. Det finns HFD beslut på att alla fastigheter ska betala avfallsavgift. Alla producerar vi mer eller mindre avfall. Att ni på Norrskata inte behöver ha egna kärl utan kan använda gemensamt kärl är ett specialfall. Här i Nagu är huvudregeln att alla har egna sopkärl, sen finns det byar där man gått in för gemensamma kärl för hela byn. Ett exempel är Qviflax där byalaget sköter om sopkärlen.
    Sommarstugeägare måste likaså sköta sitt avfall i sommarkommunen i enlighet med Finlands lag. Enligt lagen är det förbjudet att föra sitt avfall till tex. Åbo och placera det i husbolagens eller egna kärl där. Således det är inget Pargas stad har hittat på.

  6. Johan Andersson skrev

    Instämmer helt med insändarskribenten. Det lilla icke brännbara/-komposterbara siopor vi producerar tar vi med oss till Åbo, såsom alla år tidigare. Grannen har sopkärl, men på långt avstånd, dessutom går det inte att jag betalar åt grannen för våra sopor, utan måste ha avtal med LSJ eller vad det nu heter, så man måste betala för sin andel + faktureringsavgift! Nej, vägrar fortfarande och gör som förr, soporna hem och sen i det egentliga sopkärlet. Tvångsmetoder är aldrig bra, påminner om enn viss 30-tals politik från mellaneuropa…

  7. Tom Rajakangas skrev

    Man undrar vart ni gör av med de sopor som ni producerar? Tar era gäster med deras sopor när de åker iväg? Ni köper aldrig något? Era fester är helt avfallsfria?

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter