Förflytta dig till innehållet

ÅUCS T3-sjukhus beräknas bli färdigt 2021

T3-sjukhusets överbyggnad är nu färdig. Foto: Yascha Gilbert


På grund av problem i den urprungliga överbyggnadens betonghållfasthet fördröjdes projektet med tio månader. Projektchef för Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt Timo Seppälä ansåg inte att reparationer skulle räcka utan det måste byggas om från början.
– Kvalitetskontroller av betongen har nu skärpts rejält, förklarar han.

Första byggfasen har slutförts

Överbyggnaden som sträcker sig över det närliggande tågbane- och gatuområdet är nu färdig. Den har en total areal på 9000 kvadratmeter.
Överbyggnaden är designad att tåla belastningen av både sjukhusbyggnaden och eventuella olyckor på trafikområdet. Många utredningar har även gjorts för att garantera att sjukhusverksamheten och trafikområdet inte stör varandra.
– Det har varit ytterst krävande att bygga ovanför tågbane- och gatuområdet, säger Seppälä.

Det finns ännu mycket att göra

Projektet fortsätter med arbete kopplat till bygget av trafikanläggningar och telematik på gatuområdet. Det ska vara klart i slutet av september varefter telematiken testas fram till slutet av november.
Rampen på Tavastbron i riktning mot Helsingfors kommer att förbli stängd under tiden som sjukhusets stomme byggs. Rampen kommer att användas för att transportera element till byggnadsstommen vars konstruktion påbörjas i början av augusti. Den byggs som fyra sektioner. Insidans arbete påbörjas vartefter sektionerna har byggts.
Sjukhusavdelningarna blir färdiga en våning i taget under en sju månaders period. Efter det utrustas utrymmena för sjukhusanvändning. Projektet förväntas bli färdigt i slutet av sommaren 2021. Den totala sjukhusarealen blir 55 000 kvadratmeter och byggkostnaderna beräknas uppgå till 190 miljoner euro.

Effektivt och hälsobringande sjukhus

T3-sjukhuset kommer att bestå av åtta våningar. Den primära funktionen kommer att vara barnsjukhus men det kommer också att finnas urymmen för förlossningar, livets början, kvinnosjukdomar och sjukdomar i huvud- och halsområdet.
Dessutom kommer det att finnas faciliteter särskilt avsedda för personer som har utsatts för sexuella övergrepp. Finland har varit sent ute med att införa detta, men ÅUCS är det andra sjukhuset i landet som har gjort det.

Familjens välmående i fokus

Under hela planeringen av sjukhusets funktion har familjers behov prioriterats. Det kommer exempelvis att finnas utrymmen som är avsedda specifikt för barn att leka i och föräldrar kommer att kunna övernatta med sina barn.
Utrymmena kommer att vara mera hemtrevliga och mindre ”sjukhusaktiga”. Tanken är att familjer ska kunna leva ett så normalt liv som möjligt och att sjukhuset inte ska vara ett ställe där man känner sig rädd.
Riikka Aaltonen, projektchef för den funktionella planeringen av sjukhuset, berättar att de funktionella utgångspunkterna är kundorientering, patientsäkerhet och familjecentrering. Vidare har synergi, reducering av avfall och modern teknologi varit centrala aspekter.
– T3-sjukhuset ska bli en trivsam byggnad där patienterna flyttas mellan avdelningar så lite som möjligt, säger hon.

Modern teknologi kräver moderna utrymmen

Det gamla U-sjukhusets utrymmen uppfyller inte kraven för modern teknologi. Heikki Lukkarinen, ledare för verksamhetsområdet för barn- och ungdomskliniken, säger att vårdens varaktighet förkortas tack vare effektivare metoder.
– När T3-sjukhuset är färdigt kan sjukhusvård ges på det modernaste tänkbara sättet såväl ur barnens, föräldrarnas och personalens perspektiv, förklarar han.
Det positiva med fördröjningen i projektet är att det nu har varit möjligt att testa olika upplägg på avdelningar och vård i U-sjukhuset. På så sätt kommer det nya sjukhuset ännu bättre att uppnå kraven för optimal vård, säger Lukkarinen.
Enorma mängder material till överbyggnaden

  • 500 pålar med en sammanlagd längd på 4,4 kilometer
  • 20 000 kubikmeter betong
  • 2,1 miljoner kilogram konstruktionsstål
  • 270 000 kilogram spännstål

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter