Åucs nya parkeringshus får 530 platser

Arkitektbild av det nya parkeringshuset. Arkitektgruppen Reino Koivula Oy.

Det nya parkeringshuset som byggs i anslutning till Åbo universitetscentralsjukhus (Åucs) nya sjukhus ska få plats för 530 bilar. Byggnadsarbetet börjar i april och huset ska bli klart i maj 2019. Byggnaden kommer att bli fyra våningar hög.

Sjukvårdsdistriktets fastighetssektion valde Graniittirakennus Kallio Ab till parkeringshusets entreprenör. Arbetet kommer att kosta 12 645 000 euro.

– Parkeringshuset byggs enligt det mer omfattande alternativet på 530 platser. Som alternativ hade vi ett trevåningshus med 400 platser. Beslutet var enhälligt, eftersom den nuvarande parkeringssituationen redan är mycket svår. Tilläggsplatser kostar relativt lite, säger T3-sjukhusets projektledare Timo Seppälä från Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt i ett pressmeddelande.

Under byggnaden, på samma nivå som markytan, kommer en cykelparkering med lås att byggas för cirka hundra cyklar. På byggnadens tak kommer ett solenergisystem med effekt på cirka 50 kilowatt.

Parkeringshuset byggs ovanför Keramikfabriksgatan.

Den visuella planeringen av Åucs nya sjukhus utgår ifrån en berättelse om en ö med en fyr. Av det åtta våningar höga huset börjar den första våningen ta form på sommaren, då urberget, alltså locket över motorvägen blir klart.

Den arkitektoniska planeringen av parkeringshuset har styrts av en tanke om ett bekant fenomen i skärgården, nämligen packis. Den massiva runda infarten till parkeringshuset liknar strandklippor. Byggnadens fasad representerar packis, som krockar med infartens strandklippor och krossas till isblock på fasaden.

 

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*