Förflytta dig till innehållet

Ännu om jordbrukets fosforutsläpp

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Trots många miljörapporter av olika slag är det svårt att få en helhetsbild av hur fosforutsläppen har utvecklat sig under de senaste årtiondena. Men vissa saker vet man säkert: Industrier och samhällen i Finland har efter stora ekonomiska satsningar på vattenreningsteknik lyckats minska punktutsläppen av fosfor till en tiondedel av vad de tidigare varit. Större kommunala reningsverk har en fosforreningsgrad på över 95 procent!
Vad jordbrukets trender beträffar finns redogörelser på svenska www.havsmiljöinstitutet.se och eftersom jordbruket utvecklats ungefär på samma sätt även i Finland kan jag citera: ”Fosforöverskottet var högt eller till och med mycket högt redan 1950 och har sedan dess sjunkit så kraftigt att det inte är långt kvar till balans”.
För hela Sverige tillfördes år 1985 ca 55 000 ton fosfor i gödsel per år till lantbruket medan skörden bortförde endast ca 15 000 ton fosfor. Skillnaden, 40 000 (!) ton fosfor rann antingen ut i havet eller ackumulerades i marken eller i olika sediment.
År 2010 gödslades endast med 20 000 ton fosfor samtidigt som skörden bortförde ca 20 000 ton! De moderna metoderna att beräkna och dosera korrekta gödselmängder borde alltså befria jordbruket från stämplingen som miljöbov. Det finns även tecken på fosforbrist i marken på grund av undergödsling. Samtidigt kunde köttfienderna lugna ner sig.
Men när man sedan mäter fosforhalten i floderna (som belastar Skärgårdshavet) och multiplicerar med vattenflödet ser man endast en liten minskning. Detta leder till att man fortfarande skyller fosforutsläppen på jordbruket. Citerar havsmiljöinstitutet: ”Den aktuella avrinningen påverkas av att mark, vatten och sediment under lång tid laddats med näringsämnen som kan frigöras och bidra till belastningen av havet. Det är därför inte förvånande att det är svårt att se riktigt tydliga signaler vid flodmynningarna”.
Svaret på frågan vad vi kan göra för Östersjön är därför att vi bör fortsätta med de åtgärder som redan nu görs. Småningom blir fosforhalterna mindre och vattenkvaliteten bättre, något annat är helt enkelt inte möjligt.
Jarl Ahlbeck

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter