Allt som handlar om att få det svalare går åt

Det mesta som kan ge svalka har gått åt, men här är ännu några luftvärmepumpar som ännu inte har reserverats, säger butikschef Tom Karell.

Nästan varje samtal till teknikvaruhuset Strandell på Kimitoön handlar nu om möjligheten att få det lite svalare hemma.

– För två veckor sedan sålde vi de sista fläktarna och nu får vi inte till, vare sig av golv- eller bordsmodeller. De är slut i hela landet, säger butikschef Tom Karell.

Också de små portabla kylmaskinerna har sålt slut. De kan ställas på golvet och svalka till exempel ett sovrum.

Luftvärmepumparna går åt som smör i solsken, men några finns kvar så i bästa fall kan en kund få en sådan installerad inom några veckor. Sedan kan man få ner temperaturen till en behaglig nivå.

– Vi säljer både installation av pumpar och service av dem. Med rätt service så håller pumpen längre och fungerar optimalt, säger ekonomichef Sofia Hellsberg.

Mats Strandell är mest hela dagarna ute på kundbesök för att planera installation av pumpar, både på Kimitoön och utanför ön.

– Sommaren brukar vara den lugna tiden beträffande luftvärmepumpar, som ju mest köps för att effektivera uppvärmning. Men eftersom man kan ställa in dem för att minska temperaturen så har det varit en sådan efterfrågan som aldrig tidigare enligt vad jag känner till, säger han.

Kan ni få till av pumparna?

– Jo, på torsdag får vi en ny stor försändelse från importören i Esbo. Det gäller att ta hem en stor mängd då chansen finns. Pumparna tillverkas utomlands och importören har kallat in alla tillgängliga för att göra tolvtimmarsdagar så pumparna kan distribueras, säger Mats Strandell.

Till exempel motorsågar har kanske sålt sämre i år?

– Nej det har jag inte märkt. Däremot har det gått åt mer brandsläckare än vanligt, kanske också för att det nu finns en sort som inte förstör något då den används, den lämnar inga spår, säger Karell.

I lagret. Här står nu bara reserverade luftvärmepumpar men på torsdag kommer en ny stor försändelse, säger ekonomichef Sofia Hellsberg.

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*