Åbolänningar glänste i FM i mathantverk

Sommarrubin. Sylten var Rebecka Fokins segervapen. Foto: Lina Laurent

Åboland gjorde bra ifrån sig i det öppna finländska mästerskapet i mathantverk i Ekenäs.

I tävlingen för bageriprodukter, kategorin mörk limpa, kneps silvermedaljen av Björkdals gård och Jennie Westerlund från Lillandet för ”Björkdals Delikatesslimpa”.

I tävlingen för frukt- och bärprodukter, kategorin sylt, blev det storslam för Kimitoön.

Guldmedalj för klasisk sylt gick till Rebecka Fokin från Björkboda och Kullas gård. Sylten var ”Sommarrubin”.

Fokin knep också guldmedaljen för kryddad sylt. Sylten var ”Sommarrubin med lavendel”.

Silvermedaljen för blåbärssylt av Rosendalen gick till Solveig Friberg från Dalsbruk.

I tävlingen för kalla krydd- och matsåser vann Titti Edfelt, Vikbo Torp, från Pargas guldmedaljen med såsen ”Lakritz”.

I tävlingen för snacks regerade också Titti Edfelt, denna gången med ”Äppelremmar”

Sammanlagt delades 21 guld, 9 silver, 1 brons och 2 hedersomnämnanden ut.

Drygt 50 företag deltog med 100 produkter. År 2019 ordnas tävlingen i Jyväskylä och 2020 på Åland.

Kustens mat, ett finlandssvenskt Mathantverksprojekt i samarbete mellan regionerna Österbotten, Åboland, Åland och Nyland. Projektet pågår 1 januari 2016 till 31 december 2018.

Äppelremmar. Med dem vann Titti Edelfelt tävlingen för snacks. Foto: Lina Laurent

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*