Förflytta dig till innehållet

Åbo United-ordförande utsatt för försök till nätbedrägeri

Föreningsträff. Åbo United är snart ett minne blott som förening, men det hindrade inte kriminella att försöka fiska pengar av föreningen. Foto: Åbo United


Du får ett trovärdigt mejl på korrekt svenska av en person du känner. E-postens avsändare är alltså bekant, och ni brukar ha korrespondens uttryckligen i en förenings ärenden, och den föreningen gäller även det här brevet.
Så gick det till, men trots det började varningsklockorna ringa hos Åbo Uniteds kassör Magnus Pålsson när han på måndagen fick ett mejl där avsändaren enligt e-posten var Lasse Bäckman, styrelseordförande i juniorfotbollsföreningen.
Enligt mejlet skulle Bäckman ha begärt att 5000 euro ska överföras till ett visst konto i en utländsk bank för vissa logistikutgifter föreningen haft.
– Magnus reagerade precis såsom ansvarsfulla kassörer ska, säger Lasse Bäckman. Han svarade på mejlet och skrev att vi inte har något styrelse- eller annat beslut på något dylikt, och bad om tilläggsuppgifter.
– När han inte fick något svar på det ringde han upp mig och fick höra att jag aldrig sänt något sådant mejl.
För en liten förening som Åbo United, en förening som dessutom håller på att avvecklas, skulle 5000 euro vara en mycket stor summa. Det är en förklaring till att misstanken väcktes om att det handlar om en bluff.
Men också andra faktorer inverkade:
– Det borde ha funnits en bilaga med en faktura eller ett protokollsutdrag, någon slags förklaring, säger Bäckman, men visst är det frågan om rutinerade kriminella när brevet är skrivet som ett inlägg i en brevväxling mellan två personer som brukar ha kontakt med varandra i föreningens ärenden.
Bäckman är inte obekant med fenomenet med falska e-postbrev och är inte så chockad över att det händer. Men viss extra varsamhet vidtog han ändå på måndagen:
– Jag kontaktade också genast min fru och berättade om det, så att inte heller hon skulle tro på något penningfiskarmejl eller annat skumt ”min” mejl sänder ut.
När vi talas vid på tisdagen har någon polisanmälan i fallet ännu inte gjorts.
– Vi ska diskutera i föreningen om polisanmälan ska göras, möjligtvis nog, säger Bäckman. Det ligger hur som helst i vårt intresse att varna andra, speciellt att andra små föreningar också kan utsättas för motsvarande försök.
I Turun Sanomat (16.11) berättar juniorhockeyns verksamhetsledare i TPS att flera juniorhockeylag också har utsatts för lurendrejeri, men ingen föreningsaktiv har hittills gått i fällan.
Förutom att det handlar om föreningar som idkar junioridrott finns det andra gemensamma drag i de här fallen.
De falska e-postbreven är skrämmande trovärdiga, med insikt om hur organisationen fungerar och vilken position namngivna personer i föreningen har. Även i TPS fall var det framförallt summornas storlek som fick varningsklockorna att ringa.
Läs också: Nätpolis i Åbo uppmanar till brottsanmälan
Läs också: Polisen varnar för nätfiske

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter