Åbo planerar höghus på tom tomt vid ån – grannar rädda att sikten skyms

Tomten i hörnet av Martinsgatan och Östra strandgatan planeras om till ett nytt bostadskvarter. Empirehuset i förgrunden bevaras, de övriga husen på gården ska rivas. Foto: Kim Lund

En handfull grannar och intressenter var på plats på måndagskvällen, då planerna för tomten mellan Martinsgatan och Östra strandgatan presenterades.

I dagens läge används tomten främst som parkeringsplats, men tanken är att bygga ett nytt höghuskvarter med bostäder för upp till 400 invånare där.

De gamla trähusen på tomten står tomma och ska rivas, med undantag för det skyddade empirehuset 1831 som har långsidan mot Östra strandgatan.

Statliga Senatsfastigheter äger tomten och är intresserade av att bygga höghusen, men för att få bygglov för bostäder krävs en planändring. Innan en sådan kan beredas vill staden höra allmänhetens åsikter.

Läs också: Åbo planerar för nya invånare

För de intresserade presenterades under kvällen ett utkast på hur det nya höghuskvarteret kunde se ut. Enligt den skissen byggs bostäderna som ett L-format sammanhängande byggnadskomplex från Östra strandgatan upp till hörnet mellan Kvarnbrinken och Martinsgatan.

Det som väckte mest diskussion var det tilltänkta kvarterets höjd – enligt de första skisserna har det högsta huset nio våningar.

– Så höga hus förstör utsikten. I min mening får husen inte bli högre än höghusen på Martinsgatan 1 och 3 på andra sidan gatan, sa en av åhörarna.

– Det finns förmodligen två synsätt här. Antingen tycker man att husen borde vara mer anspråkslösa, eller så tycker man som jag, att platsen i hörnet mellan Kvarnbrinken och Martinsgatan är så framträdande att den förtjänar ett iögonfallande hus, sa Timo Korhonen från arkitektbyrån Matti Takala som varit med i planeringen.

Området i grått planeras bli bostäder. Enligt de första skisserna blir det ett L-format höghuskomplex från Östra strandgatan till hörnet mellan Kvarnbrinken och Martinsgatan. Karta: Fredrik Häggman

”Bygg flera hus med längre mellanrum istället”

Husens utformning debatterades också. Flera av de andra husen i Martinsbacken har åstak, vilket de nya husen inte skulle ha enligt skissen.

– Jag är nog inte övertygad av det alternativ som presenterades idag. Jag hoppades på något som passar mer naturligt in i den befintliga arkitekturen och inte är så massivt. Till exempel kunde man ha liknande punkthus som längre upp i backen, med längre mellanrum mellan byggnaderna, sade Elli Oksanen som bor i ett av 50-talshöghusen på Betaniagatan.

Efter att staden samlat åsikter och synpunkter av grannar och intressenter påbörjas det praktiska arbetet med planändringen. Christiane Eskolin, planläggningsarkitekt på Åbo stad, poängterar att det som presenterades under kvällen bara är ett alternativ till hur bygget kan se ut.

Enligt den preliminära tidtabellen ska den ändrade planen kunna godkännas av Åbo stadsfullmäktige under år 2020.

 

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*