Åbo Akademis bibliotek får pris för fina bibliotekssamlingar

Boktornet vid Åbo Akadmei. ÅU-foto

Under Finlands svenska biblioteksdagar, som ordnades i Helsingfors den 23-24 maj, utsågs årets biblioteksgärning. Utmärkelsen tillföll Åbo Akademis bibliotek för aktivt arbete med att lyfta fram kulturhistoriskt viktiga boksamlingar.

Hela tre bok- och arkivsamlingar knutna till Åbo Akademi upptogs år 2017 som nationella världsminnen av Unesco: Gadolinska biblioteket och K. Finska Hushållningssällskapets arkiv i Åbo, samt Vasa svenska lyceums bibliotek med Oskar Ranckens samling.

Årets biblioteksgärning utses av Finlands svenska biblioteksförening och i prismotiveringen står det att elektroniska informationskällor ofta står i centrum i dag, men att det i flödet av allt nytt är oerhört viktigt att bevara biblioteksarvet: ”Åbo Akademis bibliotek har aktivt arbetat för att lyfta fram kulturhistoriskt viktiga boksamlingar, öka medvetenheten och synligheten om dessa samt arbetat för att bevara dem som en värdefull del av Finlands kulturarv.”

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*