Förflytta dig till innehållet

Kantola kan tänka sig bli biskop – igen

Kandiderar i ärkebiskopsvalet. Riksdagsman Ilkka Kantola, SDP. ÅU-foto

Teologie doktor Ilkka Kantola var biskop i Åbo stift när han blev rikskändis 2005 på grund av ett förhållande och avgick. Han kandiderade sedan i riksdagsvalet och har sedan dess (2007) varit socialdemokratisk riksdagsman.

Numera är Kantola också gruppordförande för sitt parti i grundlagsutskottet och sitter inte minst tack vare just det utskottets arbete på en paradplats när värdefrågor avgörs i Finlands lagstiftning.

Så varifrån kom det här med att kandidera i ärkebiskopsvalet?
– Jag ställer upp med nyfiket sinne. När jag förstod att det finns de i kyrkan som vill se mig som ärkebiskop var nyfikenheten väckt, och det teologiska intresset har jag. Dessutom har jag erfarenheten av att ha varit biskop i sju års tid.

Hur har kyrkan förändrats sedan den tid du var biskop?
– Förändringarna är främst av teknisk karaktär, i kyrkomötet, i arbetssätt, men också samhället och ärkebiskopens roll förändras. Ärkebiskopen har ännu mer än tidigare blivit en talesperson för folkkyrkan. Sen har ärkestiftets kansli fysiskt flyttats i Åbo.

Han säger sig ha följt med kyrkans framtidskommittés arbete ur riksdagens perspektiv.
– Som riksdagsman har jag kanske fått en annan syn på vad äkta parlamentarism är, och vill gärna se att kyrkans beslutsfattarstruktur utvecklas ännu mer i en för kyrkan parlamentarisk riktning.

Kyrkans roll i samhället är inte statisk. Kantola betonar att kyrkan har en profil både som den andliga budbäraren och som diakonen som hjälper där var ingen annan hjälp finns att få.
Den nuvarande ärkebiskopen vill han inte betygsätta.
– Men när det gäller hans ställningstaganden för asylsökande och för våra internationella förpliktelser står jag bakom det han säger, jag ser ju också i riksdagen vilka förpliktelser Finland har vad gäller mänskliga rättigheter.

Kantola har inte haft möjlighet upprätthålla så mycket kontakt till det akademiska teologiska samtalet, men har inte tappat kontakten till rollen som präst. Han har predikat, vigt och döpt även under senare år – främst ombedd av släktingar och bekanta, men har också ställt upp ombedd av församlingar runtom i landet.

– Det finns de som säger att jag har konservativa värderingar, då jag är så knuten till psalmboken och ser psalmerna så viktiga, och så finns det förstås de som tycker att jag har liberala värderingar.
Kantola är en av de riksdagsmän som drev på att vi fick en könsneutral äktenskapslag.

– I politiken är jag van med ett helt annan slags kampanjarbete än vad ärkebiskopsvalet handlar om. Här gör man inte reklam för sig själv, man blir kallad att kandidera och ger sitt medgivande, sen avgör andra.

Läs också att Björn Vikström överväger kandidatur.

Läs också om Heli Inkinen, teologie dr och universitetslärare som kandiderar i ärkebiskopsvalet.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter